Главна / Вести / Србија / Меркел сутра у Београду – потврда важности Србије за Немачку

Меркел сутра у Београду – потврда важности Србије за Немачку

Председник Александар Вучић биће сутра домаћин немачкој канцеларки Ангели Меркел, чији мандат се приводи крају, али су без обзира на то, њен боравак у Београду и разговори које ће имати, сназан сигнал да Србија и регион остају високо на агенди Немачке, те да је та посета и признање за развој наше земље.

Вучић је до сада више пута изразио захвалност Меркеловој за све што је чинила за Србију током њеног боравка на тој функцији.

Меркелова је, рекао је више пута Вучић, много учинила за Србију посебно на пољу немачких инвестиција у нашој земљи.

Канцеларка, која после Београда иде у Тирану где ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана, ће у Београду боравити најдуже и за то време ће имати низ састанака.

Она ће на београдским Аеродром “Никола Тесла” стићи нешто после 16 сати, где ће јој бити приређен дочек, а церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по њеном доласку и свечаном дочеку, који ће бити приређен испред Палате Србије.

Они ће разговарати иза затворених врата у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао и да је са њом увек имао “отворене разговоре”, без обзира о чему су разговарали, да је срећан због њене посете, без обзира шта ће чути од ње непосредно пред окончање свог мандата.

“Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и што је подстицала инвестиције. Њени министри раде на довођењу инвеститора, а тога не би било да није ње”, рекао је Вучић данас.

Раније ове недеље, портпаролка немачке владе Мартина Фиц најавила је да ће у фокусу разговора двоје државника бити билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.

Већина аналитичара очекују да ће Меркелова у Београд доћи без нових порука, инсистирајући пре свега на сарадњи на Западном Балкану.

Али за претпоставити је да ће се у разговору са председником Вучићем наћи и питање наставка дијалога Београда и Приштине, стања у Републици Српској, нарочито у контексту именовања немачког дипломате Кристијана Шмта за високог представника за БиХ.

Од доласка на власт, и док је био премијер, Вучић је неговао одличне односе са немачком канцеларком, за коју и данас каже да је главна лидерка у Европи, и да ће то засигурно остати и након одласка у „пензију“.

Ко год да дође на власт у Немачкој, после избора крајем овог месеца, када је реч о спољној политици засигурно неће мењати курс према Западном Балкану који је трасирала Меркелова, а који ће, као „сива еминенција“ наставити да прати.

Последњи пут канцеларка Меркел посетила је Београд јула 2015., када јој је домаћин био Вучић, али у функцији председника Владе Србије.

Вучић је од тада у више наврата боравио у Берлину, где се састајао са канцеларком Меркел, коју је подржао и као лидерку сестринске партије ЦДУ.

Председник Александар Вучић угостиће сутра канцеларку Савезне Републике Немачке Ангелу Меркел, која долази у званичну посету Србији.

Она ће на београдски аеродром “Никола Тесла” стићи нешто после 16 сати, где ће јој бити приређен дочек, а церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија.

Након свечаног дочека канцеларка Меркел и председник Вучић имаће разговор у четири ока.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …