Главна / Политика / Ангела Меркел данас у посети Србији

Ангела Меркел данас у посети Србији

Немачка канцеларка Ангела Меркел, непосредно пред окончање канцеларског мандата, долази у посету Србији, где ће се састати са председником Александром Вучићем и представницима цивилног друштва из свих земаља Западног Балкана.

Меркелова ће на београдски Аеродром “Никола Тесла” стићи нешто после 16 часова, где ће јој бити приређен дочек. Церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате “Србија”, саопштила је служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по свечаном дочеку, после 18 часова.

Они ће разговарати у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

“У фокусу разговора биће билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе”, најавила је заменица портпарола немачке владе Мартина Фиц.

Вучић је јуче изјавио да му је огромна част што немачка канцеларка долази у Београд и ту остаје најдуже, и да ће са њом њом имати више састанака и радну вечеру.

Од доласка на власт, и док је био премијер, Вучић је неговао одличне односе са немачком канцеларком, за коју и данас каже да је главна лидерка у Европи, и да ће то засигурно остати и након одласка у „пензију”.

Последњи пут канцеларка Меркел посетила је Београд јула 2015. када јој је домаћин био Вучић, али у функцији председника Владе Србије. Вучић је од тада у више наврата боравио у Берлину, где се састајао са канцеларком Меркел, коју је подржао и као лидерку Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) сестринске партије Српске напредне странке (СНС).

Већина аналитичара очекују да ће Меркелова у Београд доћи без нових порука, инсистирајући пре свега на сарадњи на Западном Балкану. Али за претпоставити је да ће се у разговору са председником Вучићем наћи и питање наставка дијалога Београда и Приштине и стање у Републици Српској, нарочито у контексту именовања немачког дипломате Кристијана Шмта за високог представника у БиХ.

Канцеларка после Београда иде у Тирану, где ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Чадеж и Ђуровић: Сарадња добра, има простора да буде боља

Привредна сарадња Србије и Црне Горе је увек била добра, али има простора да буде …