Главна / Регион / Обележавање Светих новомученика у Јасеновцу

Обележавање Светих новомученика у Јасеновцу

Централна прослава празника Светих новомученика јасеновачких почела је архијерејском литургијом коју служи патријарх Српске правсолавне цркве Порфирије уз саслужење великог броја архијереја СПЦ и других помесних цркава, у цркви Светог Јована Крститеља манастира Јасеновац.

Литургији у Јасеновцу поред великог броја архијереја присуствује и министар Владе Србије Ненад Поповић и велики број верника, а након литургије на хумци покрај споменика „Камени цвет“ који се налази у оквиру Спомен-подручја „Јасеновац“ патријарх Порфирије ће служити помен јасеновачким страдалницима.

Прославу празника организују епархија пакрачко-славонска СПЦ и Музеј жртава геноцида.

Сутра ће у Српској православној општој гимназији “Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу, бити одржан Међународни научни симпозијум, седми по реду, „Новомученици – полиперспектива”, на којем ће учешће узети домаћи и инострани историчари и стручњаци у области друштвено – хуманистичких наука, а на отварању ће се обратити патријарх Порфирије.

Настрадали у логору Јасеновац за време Другог светског рата у НДХ канонизовани су на Сабору СПЦ одржаном 16. априла 2010. године, када је за датум њиховог прослављања одређен 31. август по јулијанском, односно 13. септембар по грегоријанском календару.

Логор Јасеновац, као систем логора под командом из логора Јасеновац, био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за време Другог светског рата. Логор је формирала Независна Држава Хрватска у августу 1941. године, а уништиле су га усташе у априлу 1945. године.

У логор су довођени Срби, Роми и Јевреји, свих узраста, полова, старосних доби, социјалних, образовних и других профила, али ту су довођени и сви други који су подржавали Србе, Роме, Јевреје, комунисте, партизане или „нису одговарали“ тадашњим вођама усташке Хрватске.

Логор Јасеновац је био први систематски изграђивани логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно деловао све до краја њеног постојања и највећи по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале.

Манастирска црква посвећена рођењу Светог Јована Претече саграђена је 1775. Године, а разорена је на почетку Другог светског рата 1941. године рукама првих јасеновачких логораша.

Храм је обновљен и освећен 2. септембра 1984. године, док је током ратних сукоба при распаду бивше СФРЈ 1991. године црква поново оштећена, а у мају 1995. у операцији Бљесак је оскрнављена и опустошена.

Црква је поново обновљена 2000. године.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић са Рамом и Заевом у Тирани, на столу шест споразума за Отворени Балкан

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Тирани, где ће са премијерима Албаније …