Главна / Вести / Косово и Метохија / Меркел: Нису ни све земље ЕУ признале Косово, нека питања ће се решити на крају процеса

Меркел: Нису ни све земље ЕУ признале Косово, нека питања ће се решити на крају процеса

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је са председником Србије Александром Вучићем разговарала о Косову, БиХ и низу тема о којима је, каже, потребно разговарати.
“Упознала сам Александра Вучића као особу која не даје лажна обећања него спроводи у дело оно што обећа”, рекла је Меркел на заједничкој конференцији за новинаре.

На питање да ли ће Србија морати да призна Косово како би ушла у ЕУ, немачка канцеларка је навела.

“Нека питања ће се решити на крају процеса. Нису ни све земље ЕУ признале независност Косова. Нема смисла разговарати о томе пре него што се реше друга питања. Ја сам за прагматичан приступ.”

Канцеларка је охрабрила Србију да иде даље ка правној држави И поручила да би економски успеси требало да буду подстрек да је чланство у ЕУ циљ.

Говорила је и о успостављању заједничког економског тржишта и најавила да ће ускоро у Словенији бити одржан састанак са државама Западног Балкана под словеначким председавањем.

Председник Вучић казао је да Србија зна шта је услов за приступање ЕУ, да је то решавање односа са Приштином.

„Ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас када то сви прате, нећу ни једном речју негирати та наша сазнања. Зато водимо дијалог на озбиљан начин“, објаснио је он. Вучић је указао да, као што се чује да Приштина има свој устав, тако га има и Србија и мора га поштовати.

Србија, подвукао је, је спремна да разговара о свим компромисним решењима, да разговара да се уреде односи, а пре тога да се договори да имамо слободан проток робе, услуга, новца и људи, да приближимо људе, јер ће онда бити лакше наћи решење.

„Ако је питање да ли смо свесни да нећемо ући у ЕУ пре решавања косовског питања – апсолутно је јасно“, рекао је он.

Вучић је казао да је о томе отворено разговарао са Меркеловом и када су се слагали и када нису.

„Ја сам се трудио да увек будем отворен према вама и према њој. Ја сам против замрзнутог конфликта, и не мислим да је то решење. Нико се мојим речима неће обрадовати у Србији. Мислим да је добро да ово решава ова генерација, али мора бити компромисног решења, а не решења које би понизило или поразило једну страну“, поручио је он.

Извор: Косово онлине, Taнјуг

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …