Главна / Економија / Мали: Пензионери 22. септембра добијају по 6.000 на рачуне

Мали: Пензионери 22. септембра добијају по 6.000 на рачуне

Министар финансија Синиша Мали потврдио је данас да ће свим пензионерима 22. септембра бити исплаћено и 50 евра државне помоћи.

Сви грађани ће добити у новембру још 30 евра државне помоћи и у децембру још 20 евра, рекао је Мали гостујући на Првој.

“Као што смо обећали, следеће среде, 22. септембра, свим пензионерима, којих има 1,7 милиона, исплатићемо и 50 евра као део трећег пакета државне помоћи, као вид подршке због ситуације са ковидом-19. Тако да ће на рачуне добити 6.000 динара”, рекао је Мали.

Казао је да ће крајем септембра бити исплаћена и последња шеста рата помоћи (600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци).

Мали наводи да је овогодишња помоћ, трећи пакет помоћи привреди и грађанима, вредна око 260 миљарди динара или нешто више од две милијарде евра.

Са претходна два пакета помоћи, то је укупно скоро осам милијарди евра, додао је Мали.

Министар финансија истиче да је сачувана макроекономска стабилност земље, пошто је јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто БДП-а, као и да ће Србија у 2021. имати раст БДП-а између 6,5 и седам одсто, по чему ћемо, заједно са резултатима из прошле године, бити прва, друга или трећа земља у Европи.

Мали је рекао да влада још није донела одлуку на шта ће бити утрошена средства које је Међнародни монетарни фонд (ММФ) доделио Србији – 627,6 милиона Специјалних права вуцења (СДР), што је еквивалентно износу од око 890,22 милиона долара или 759,71 милион евра.

Казао је да би Србија евентуално, ако буде повукла тај новац, могла да искористи та средства за враћање скупих дугова из прошлости.

Размишљамо још шта ћемо и како, рекао је Мали и подсетио да предстоји и Мисија ММФ-а у октобру.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић данас у Врању на отварању фабрике Теклас Аутомотив

Председник Србије Александар Вучић посетиће данас Врање, где ће обићи фабрику компаније „ХАИКС опрема д.о.о” …