Главна / Вести / Косово и Метохија / На суђењу Тачију сведочиће особе из међународне заједнице

На суђењу Тачију сведочиће особе из међународне заједнице

Сведоци из међународне заједнице сведочиће на суђењу против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и још тројице оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији над Србима, али и Албанцима нелојалним ОВК, најавило је данас Специјализовано тужилаштво Косова, на седмој статусној конференцији у овом предмету.

Представница тужилаштва Клер Лосон рекла је да ће ови сведоци моћи да се појаве пред судом и да су им обезбеђене мере заштите, као и да су њихови идентитети већ обелодањени одбрани.

Њихови идентитети међутим нису познати јавности.

Тужилаштво има рок да заврши обелодањавање до 27. септембра, али оно није сигурно да ли ће до тог рока моћи да обелодани изјаве три сведока, као и мање редиговане изјаве шест сведока, навела је Лосон.

На почетку конференције, која се одржава пред судијом за претходни поступак Николом Гијуом, одбрана се пожалила на обелодањени материјал који јој је доставило тужилаштво тврдећи да му фале подкатегоризације.

Наиме, одбрана тврди да су материјали обимни, пуни информација које не могу да се прате, што им јако отежава посао.

Што се тиче превода материјала, она је навела да тужилаштво тежи да све буде преведено до децембра, али не може са сигурношћу да то тврди због његове обимности.

На данашњој конференцији би требало да се разматрају питања у вези са притвором, актуелним истрагама тужилаштва и одбране.

Тачи, као и Кадри Весељи, јакуп Краснићи и Реџеп Сељими су ухапшени 5. новембра 2020. године, када су пребачени у пртивору у Хагу, где се и даље налазе.

Сва четворица ових некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Извор: Танјуг

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …