Главна / Вести / Косово и Метохија / Сутра наставак дијалога о правосуђу на Косову

Сутра наставак дијалога о правосуђу на Косову

dacic_i_taciДелегације Београда и Приштине сутра ће у Бриселу наставити дијалог о функционисању правосуђа на Косову, најавили су учесници.
Састанку ће присуствовати, осим премијера Србије и Косова Ивице Дачића и Хашима Тачија, и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Разговори Београда и Приштине заказани за сутра, а како се најављује, биће кључни за одлуку Европског савета о заказивању прве међувладине конференције Србије и ЕУ која би требало да означи почетак преговора о придруживању Београда унији.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је у среду изјавио да верује да ће до компромиса на пољу правосуђа доћи и да ће тиме бити отворен пут почетку преговора у јануару, како је то раније одлучио Савет ЕУ.

Вучић је рекао да у погледу правосуђа постоје бројне разлике између става Београда и албанске стране и да у Брисел на састанак код високе представнице ЕУ Кетрин Естон путује како би се пронашао компромис, који подразумева “попуштање обеју страна, а не само једне”.

Након сусрета Ештон ће известити Савет министара ЕУ о напретку у спровођењу споразума Србија-Косово. Савет министара иностраних послова ЕУ, који заседа 16. и 17. децембра, треба да закључи да ли је напредак у уређивању односа Београда и Пристине “видан и трајан”, од чега зависи препорука Европском савету о покретању преговора о пријему Србије, што је раније било најављено најкасније за јануар 2014. године.

Check Also

Тачи се састао са амбасадорима Kвинте, консултације са странкама следећих дана

Kосовски председник Хашим Тачи одложио је консултативне састанке са политичким странкама, које је најавио за …