Главна / Вести / Косово и Метохија / Дан заставе; грађани К. Митровице: Поносимо се оним што јесмо, а имамо и чиме

Дан заставе; грађани К. Митровице: Поносимо се оним што јесмо, а имамо и чиме

У Србији и Републици Српској данас се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Поводом овог младог празника који се обележава тек другу годину заредом, српским тробојкама окићени су и Косовска Митровица и Звечан. На главном митровачком тргу јуче је постављена тробојка димензија 20×6 метара.

За Митровчане овај дан је симбол несаломивости српског духа. Кажу, подсећа их на то колико је јединство било важно кроз историју, али и колико је важно данас.

„Млад је празник у питању и треба нам времена да се развију осећања. Мислим да је у реду да јачамо то заједништво и да се осврнемо и поштујемо обележја наше државе и наше националне припадности“  каже наша суграђанка и признаје да не зна зашто је баш 15. септембар одабран за овај празник .

Са друге стране има и оних који знају и имају врло родољубиво одређење према овом дану.

„На овај дан се обележава пробој Солунског фронта. Веома позната битка у којој су Срби били малтене бржи од француске коњице, у којој је велики број Срба дао свој живот, многи су страдали и поносан сам да кажем да је мој деда био учесник пробоја Солунског фронта. Значи ми пуно овај празник, значи да сам поносан потомак јесног солунског ратника. Имамо историју којом треба да се поносимо“ каже наш старији суграђанин.

„Леп празник за све држављане Србије и Републике Српске а посебно драг и леп за нас који живимо на Косову и Метохији. Још један начин да покажемо своје јединство на сваком кораку, да истакнемо своја национална обележја и заставе, да се поносимо оним што јесмо  јер имамо чиме да се поносимо“ мишљење је једног младог Митровчанина.

Већина анкетираних грађана народ Србије и Републике Српске сматра једним јединственим народом који мора да чува свој национални идентитет.

„За мене је овај дан симбол јединства и повезаности српског народа Републике Србије и Републике Српске. То је један народ иако нас дели граница. Сматрам да треба да се држимо заједно упркос притисцима и проблемима који нас сналазе“ каже још један анкетирани грађанин.

Обележавање овог празника у српским срединама на Косову и Метохији било је повод и за жустрије тонове у политичком дискурсу.

Наиме, министар спољних послова Србије Небојша Селаковић позвао је недавно Србе како је рекао  „од Косовске Митровице до Бањалуке” да 15. септембра истакну српску заставу

Уследиле су критике из Приштине која је овај позив окарактерисала као “хегемонистички сан режима у Београду” а према оцени званичне Приштине, тај сан је доживео крах током ратова на простору бивше Југославије.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић реаговао је на ове изјаве, подсетивши да Косово прославља Дан заставе Албаније.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић објавио је на  Фејсбуку да је све спремно за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе Републике Србије на Косову и Метохији.

“Српске средине широм КиМ окићене су српском тробојком, а наши грађани с поносом истичу српску заставу! Нема светије вредности за наш народ на Косову и Метохији од слоге и јединства!” написао је Петковић на свом Фејсбук профилу .

Подсетимо, 15. септембар се као Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава од прошле године, у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је у И Светском рату, на овај дан пробијен Солунски фронт.

Одлука о установљењу овог празника донета је у августу 2020. године, на предлог руководстава Републике Србије и Републике Српске.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …