Главна / Вести / Косово и Метохија / Хаг: Мустафа негира кривицу, тужилаштво назвао “гестапо”

Хаг: Мустафа негира кривицу, тужилаштво назвао “гестапо”

Читањем оптужнице Специјализованог већа Косова са седиштем у Хагу данас је почело суђење некадашњем комаданту у тзв. ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине на Косову и Метохији 1999. године.

Ово је прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета – против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Главне тачке оптужнице чита главни Специјализовани тужилац Џек Смит, док Мустафа суђење прати из суднице.

Према речима тужиоца, Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Мустафа је рекао да разуме, али да у наводима оптужнице нема истине.

“Нисам крив по оптужбама које је покренуо овдашњи гестапо”, рекао је Мустафа.

На суђење је дошао у мајци и горњем делу тренерке са капуљачом, што је неуобичајено облачење за судницу.

Он се налази у хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом у октобру 2020. негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио је да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

У наставку суђења Специјализовано тужилаштво изнеће уводну реч, за шта има на располагању три сата, а потом ће заступник девет жртава које уцествују у поступку имати на располагању један сат за изношење своје уводне речи.

За сада је девет лица добило статус жртве која уцествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Судско веће је за септембар и октобар заказало неколико рочишта.

Иначе, у овом предмету судије су тужилашву за извођење доказа доделиле 87 сати, а тужилаштво је најавило да ће позвати 16 сведока, од којих ће 15 сведочити у судници у Хагу.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Суд је иначе донео одлуку да узме као “пресуђене чиниенице” 52 предлога тужилаштва који се тичу основања ОВК, али немају директне везе са овим предметом.

Пресуђене чињенице тичу се утврђених чињеница из других предмета који су вођени пред судовима на Косову и пред Хашким трибуналом, а усвојене су ради економичности поступка, објављено је у понедељак на сајту Специјализованих већа.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …