Главна / Некатегоризовано / На Дан заставе тробојке на институцијама и јавниом установама у општини Грачаница

На Дан заставе тробојке на институцијама и јавниом установама у општини Грачаница

У општини Грацаница за Дан заставе, српска тробојка као симбол победе и страдања али и отпора истакнута је испред свих јавних установа и институција.

У центру Грачанице је споменик српским војницима погинулим у Првом светском рату, међу којима су и војници погинули на Солунском фронту. Поред споменика,  који је сећање на победе истрадања,  је јарбол са увек истакнутом српскоим тробојком.

“Данас је дан српског јединства, слободе и националне заставе, а за тај дан узет је почетак пробоја Солунског фронта, који је важан у историји Првог светског рата, јер је пробојем Солунског фронта почео распад централних сила и њихов дефинитивни пораз”, каже политиколог из Грачанице Александар Гуџић.

Гуџић истиче да је овај празник веома важан за неговање културе сећања, с обзиром да знамо да једну  нацију чини и заједничко сећање на  страдања.

Поред појединих установа и институција, које функционишу по систему Републике Србије и на којима се српска застава вијори свакодневно, данас се српска застава вијорила на свим школама на централном Космету, као и на Дому културе у Грачаници.

“Сведоци смо да нас власти у Приштини притислкају, како институционално, тако и ванинституцијално, од најбенигнијих ствари, не радећи довољно на поштовању ћириличног писма, па до тога да у косовским документима не стоји национална припадност Србин, већ Косовар. Све су то неке ствари са којима се Срби свакодневно суочавају, тако да овакви празници  као што је овај данас, за Србе на КиМ имају велику важност”; каже Гуџић.

Да би се избегле могуће провокације, које би како се сматра за последицу имале нарушавање мира и безбедности, српске заставе у општини Грачаница вијоре се испред јавних установа и институција, али и на тек понекој приватној кући.

Check Also

Поводом Видовдана низ спортских догађаја у Грачаници

У склопу Видовданских свечаности у Грачаници је одржан Меморијални шаховски турнир у знак сећања на …