Главна / Вести / Косово и Метохија / Протест незадовољних родитеља испред ОШ “Бранко Радичевић”

Протест незадовољних родитеља испред ОШ “Бранко Радичевић”

Родитељи ученика ОШ „Бранко Радичевић“ окупили су се како би мирним протестом изразили незадовољство поводом одлуке да се деци, како кажу, ускраћује право на нормално школовање и да се једино школе затварају. Они су затражили да се њиховој деци омогући редовно школовање као и услови за нормалну наставу.

Један од родитеља Иван Милетић рекао је окупљенима испред школе да сви деле исту судбину и су ту због будућности своје деце.

„Дошли смо као представници родитеља, да поставимо неколико питања из добре намере, јер сви овде делимо исту судбину и имамо право да захтевамо одговоре од вас. Једно од питања је „зашто наша деца не иду у школу“? Друга ствар је зашто се 1. септембра није кренуло у школу док су вршњаци наше деце у централној Србији кренули регуларно. Мислим да није било разлога да се 1. септембра не крене у школу, па и ако би било заражених, свако би разумео да се школство заустави, али ово нам стварно није јасно. Већ трећу годину деца не иду регуларно у школу. Сви смо у истом проблему и хајдено да будемо патриоте због наше деце“ рекао је Милетић.

Још један од окупљених родитеља, Ивана Јакшић каже да су као родитељи забринути за психофизичко стање деце, јер малишани проводе доста времена испред великих и малих екрана, што негативно утиче на њихово здравље.

„Ми смо сви из медија чули смо ми у некаквој црвеној зони. Ми знамо да је 26. августа Министарство просвете Србије саопштило да цела Србија креће од 1. септембра. На Косову је у то време порастао број новозаражених, где нама аутоматски стиже друга порука, где нас обавештавају да на Косову и Метохији школе треба да раде по трећем систему наставе, што значи онлајн настава. Подаци од 2. септембра кажу да је на целом Косову 272 инфицираних, а само девет преминулих. Ми се као забринунти родитељи питамо, по којем систему ради ова школа, што за нашу децу представља светињу, и зашто се родитељима прослеђују поруке и исечци из неких докумената, без икаквих обавештења и зашто до сада није одржан ниједан родитељски састанак од 2020. године, где би нас као родитеље питали, да ли подржавамо онлајн наставу. Нас као родитеље нико ништа није питао ни како ми то све успевамо. Ми смо као родитељи забринути за психофизичко стање наше деце, која су од 7 и 30х ујутру до 13х испред екрана“ рекла је Јакшић.

Директорица ОШ „Бранко Радичевић“ Биљана Вукићевић саслушала је проблеме и питања родитеља и казала да школа ради по препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„То је глобални проблем, светских размера. Вама и вашој деци је све уредно прослеђено из Минстарства просвете. Првог септембра нисмо кренули у школу јер смо допили исти такав допис, такође од Министарства просвете. Увек сам ту за ваша питања и било какве несугласице, али ја не могу више да вам кажем осим оног што добијем од Министарства просвете. Знам да сте у проблему, али сви смо у проблему, јер ви мислите да не волимо да су нам деца у школи“ рекла је Вукићевић.

Небојша Јовић, такође један родитеља, каже да су се окупили због интереса деце и да „ствари које иду на штету деце нису дужни да поштују“.

„Наш захтев је добронамеран и нема никаквих лоших намера. Ви немате правно валидан документ који омогућава онлајн наставу, што ће рећи да деца могу слободно да иду у школу. Болесно дете, које има температуру или слинавицу наравно да неће доћи школу, јер га сам родитељ неће пустити. Нама се намеће да смо ми сви болесни и да нема здравих али то није истина. Ако имате документ, показаћете нам га сутра, али ако га немате, доћи ћемо сутра са децом и тражити да деца крену са регуларном наставом“ истиче Јовић.

Родитељи су од директорке школе затражили на увид одлуку о укидању редовне наставе након чега су предложили писање дописа Минстарству просвете, науке и технолошког развоја, како би Министар просевете Бранко Ружић био информисан о ситуацији и реакцији родитеља. Они су за сутра у 9х најавили ново окупљање и поручили да ће децу слати у школу упркос другачијем систему наставе.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

У српским срединама на КиМ 171 нови случај корона вируса

У српским срединама на КиМ регистрован 171 нови случај короне међу тестираних 277 узорака, саопштио …