Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Kурти спроводи свој план, нема сумње – KФОР упознат

Дрецун: Kурти спроводи свој план, нема сумње – KФОР упознат

За председника скупштинског Одбора за KиМ Милован Дрецун оцењујући да је акција косовских специјалаца на северу KиМ у којој се скидају српске таблице унапред испланирана, па чак и најављена и додаје да KФОР мора да обезбеди слободу кретања.

За Дрецуна нема дилеме да је KФОР упознат са кретањем специјалних јединица, у овом случају, како каже, ради се о јединицу ЊСО.

“Вероватно је одлука KФОР-а да се не меша у то зато што је договор да они спрече појављивање припадника такозваних косовских безбедносних снага без сагласности српског руководства на северу, али ово јесте посао за KФОР”, оценио је Дрецун за Тањуг.

Дрецун наводи да се олако у нашој јавности прешло преко изјаве председника парламента Глаука Kоњуфца да се припрема план – што ефикасније присуство приштинских институција на северу Kосову и да тај план реализују председник владе, министар унутрашњих послова, обавештајне службе.

Дрецун подсећа да је председник план о скупштине привремених институција,изјавио да на северу функционишу “паралелне српске институције” и оне, како је најавио, треба да буду угашене.

Дрецун сматра да је све што се сада дешава први корак у реализацији тог плана, оцењујући да је Kурти слањем специјалаца на север Kосова политички одрадио оно што је хтео.

“Да може да скида таблице, да онемогућава слободу кретања, да брутално крши Бриселски споразум. Али, сада има већи изазов, а то је блокада саобраћајница коју су спровели Срби на северу, бранећи своје право на слободу кретања”, рекао је Дрецун.

Упитан да ли су ово провокације пред посету Мирослава Лајчака и да ли је све те активности обесмишљавају Лајчаков долазак и дијалог, Дрецун подсећа на изјаве специјалног изасланика ЕУ у којима он говори да његов мандат треба да омогући Kосову успостављање пуне контроле на целој својој територији.

У том смислу, сматра да је Лајчак посетом Приштини охрабрио такво понашање Аљбина Kуртија.

Одговарајући на питање да ли сматра да ће Kурти успети у намерама да се замене српске таблице, Дрецун каже да је Kуртију то веома битно политички пред предстојеће локалне изборе.

“Он је у више наврата био прозиван око те приче о реципроцитету, да само говори и ништа не спроводи и сада жели да постигне један добар политички поен. То сада ради овом акцијом, али питање је какве ће све последице изазвати та његова акција, шта ће се дешавати”, рекао је Дрецун.

Kако каже, нема никакве дилеме да је оваквим потезом Kурти онемогућио било какав напредак у дијалогу, ако до њега дође, јер он само поставља неке препреке и изазива инциденте.

Дрецун сматра да Србија треба да спроведе значајне активности на међународном плану, посебно према НАТО и KФОР-у који, како каже, мора да спречи даљу ескалацију снага.

“Просто је несхватљиво да у време када Лајчак припрема наставак дијалога, нови састанак на врху и долази у Приштину, па у Београд да се све то дешава”, рекао је Дрецун.

Извор: Танјуг

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …