Главна / Култура / “Лица” Бранка Белића у Грачаници

“Лица” Бранка Белића у Грачаници

branko_belicУ Галерији Дома културе у Грачаници отворена је вечерас изложба фотографија истакнутог фотографа и стваралаца Бранка Белића. Бранко Белић је рођен 1948 у Забрежју. Излагао је на преко 150 групних и преко 20 самосталних изложби. Награћиван је више пута. Добитник је награде за животно дело Удружења новинара Србије и добитник националног признања Министарства културе и информисања за врхунски допринос националној култури у Србији. У НИН-у је од 1972 године. Најпре фоторепортер а последњих десетак година и уредник фотографије.

Изложбу jе отвориo Батић Бачевић, заменик главног и одговорног уредника листа „Политика“, а о фото-монографијi говориo je Глигор Чемерски, сликар. „Метод којим се Белић служи, може се изразити старинским речима. Ту су пре сега: усмерена пажња, интензивна радозналост, посматрање, проницање, избор и одлука“, рекао је Чемерски.

Он је за Белића рекао да је дао место непредвидивом, отвореном и неизвесном преконпоновању ђивог у магију. „ Тиме се отворило и само време, не само као саучесник већ и као пресудни сарадник за формирање архитектуре једног могућег будућег опуса“ казао је Григор Чемерски.

Директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић захвалио се присутнима и истакао да је Бранко Белић без мало дао целог себ,е да Лице, како се иначе зове књига а апострофира на портрете које су посетиоци могли да виде и налазе се у самој књизи, данас буде у Грачаници. „Видим да и међу вама Белић већ тражи нова лица, нова сазнања за нове збирке и галерије“, рекао је Ракочевић.

„Лица“ у којој се преплићу познати ликови новинара, сликара, глумаца, политичара. Белић их је фотографисао од 1972. године до данас.

„Гледам своју фотографију у Белићевом каталогу. Видим једног забринутог човека, збуњеног, загледаног у бескрај, који не зна шта ће са собом, који непотребно брине. Помислих па то сам ја!“ Написао је у каталогу који прати изложбу у Грачаници и другим местима на Косову и Метохији познати новинар и публициста Слава Ђукић.

Пишући о фото-монографији  новинар Батић Бачевић наводи da „Настала као круна дуге и непоновљиве каријере, која се кретала по ивици уметности и новинарства, монографија од капиталног значаја и сасвим једноставног имена Лица окупља између својих корица готово сва значајна лица српске, југословенске културе и друштвеног живота, а сви они изрази забринутости, замишљености, депресије и ентузијазма као да нам пружају најбоље сведочанство о времену у којем смо живели и које смо, некако, успели да преживимо“.

Изложба и промоција фото-монографија „Лица“ у Дому културе у Грачаници организована је у сарадњи са Службеним гласником и УНС-ом. Претходно је обишла Београд, Приједор, Бања Луку и Париз. Службени гласник Београд и Независна издања Слободана Машића су издавачи монографије „Лица“. Представник ове издавачке куће Слободан Пенезић поклонио је данас 100 наслова ове куће Народној библиотеци Приштина са седиштем у Грачаници.

Галерија фотографија Бранка Белића изложена је у холу Дома културе у Грачаници и отворена је за посетиоце сваког радног дана од 9 до 15 часова.

Check Also

“Песничко успеније” уручено Матији Бећковићу: Косово је данас још скупља српска реч

На 25. јубиларним Песничким сусретима “Соколица 2021” одржаним синоћ у Бањској, највеће књижевно признање “Песниичко …