Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Проблема не би било да поштују Бриселски споразум

Петковић: Проблема не би било да поштују Бриселски споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оптужио је данас Аљбина Куртија да за шаку гласова на предстојећим локалним изборима изазива кризу на северу, покушава да хапси Ивана Тодосијевића и изврши упад у енергетска постројења.

Оценио је срамним пресуду Апелационог суда портив Тодосијевића, а за захтев Тодосијевићу да се јави на издржавање казне, рекао је да јасно да желе да затворе цео српски народ на КиМ и не дају му да говори истину.

Подсетио је да је председник Александар Вучић, а и закључено и на Националном савету, затражио да се поништи срамна пресуда Теодосијевићу.

Приштина, каже, својим понашањем, јасно показује да их не интересује Бриселски споразум.

„Свега не би било да је поштован Бриселски споразум и поштована тачка 10, где јасно стоји да мора да буде испоштован национални састав судских већа у српским општинама. Она предвиђа да у том већу мора бити двојица судија српске националности и један Албанац. У свим слуцајевима имамо да се у већу налазе тројица Албанаца, а тако је било и у случају Ивана Тодосијевића“, објаснио је Петковић.

„Албанци су тужили, Албанци су и осудили Тодосијевића“, истакао је он.

Рекао је да се поштовао Бриселски споразум не би ни дошли у овакву ситуацију, и не би имали кризу на северу КиМ.

„ЕУ је јасно рекла и на последњем састанку у Бриселу да је прекршен Споразум. Али само су то рекли и ништа нису предузели“, пренео је Петковић.

Указао је да Приштина, на прошлом састанку, сем теме несталих није желела да разговара, и да је њихова делегација говорила како не жели да разговара о споразумима које је потписивала претходна влада.

„Тако се они понашају према Бриселским споразумима. А Београд све време инсистира на дијалогу и свим споразумима. Ми смо наше обавезе до 2011.до сада испунили. Време је да се кажу постоји ли Бриселски споразум или га нема. Да ли има свих 48 договорених сопразума или они не важе“, рекао је он.

Петковић је рекао да сада неко покушава да спроводи споразум о слободи кретања, и одредбу погрешно тумачи, тиме што је довео 350 специјалаца и оклопна возила.

„Ми смо за преговоре и очување мира и безбедности, али да неко понижава државу Србију то не може“, истакао је он.

Питање таблица, стикера, је, сматра, ситница у односу на оно што може да уследи.

На сваком кораку, истиче, Приштина гази Бриселски споразум, извлачи шта им одговара, а суштину, ЗСО неће да спроведу.

Идеја је да се кроз ЗСО обезбеде колективна права за српски народ на КиМ, која данас не постоје, указао је Петковић осуђујући хапшења лица која лепе билборде „Добродошли у ЗСО“.

Због антисрпске реторике Куртија, каже, имамо ове године више од 100 етничких инцидената, и РОСУ се на Брњаку иживљава над нашим народом.

Ако хоће да разговарају, морамо да се вратимо на стање пре 20. септембра“, поручио је Петковић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …