Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Следећег четвртка предајемо Приштини тела 7 особа

Одаловић: Следећег четвртка предајемо Приштини тела 7 особа

Српска страна ће следећег четвртка предати Приштини седам тела идентификованих Албанаца са локације Кижевак, најавио је данас председник Комисије Владе Србије за нестале особе Вељко Одаловић.

Одаловић је, након што су данас на административном прелазу Мердаре преузети од Приштине идентификовани посмртни остаци три особе српске националности, рекао за Косово онлајн да се наставља рад на овој проблематици.

“Следи састанак подргупе за форензику, у којој су, осим представника Београда и Приштине, и међународни представници. Ту очекујемо одговор на питање чија се тела налазе у мртвачници у Приштини, којих је тамо 350”, рекао је Одаловић.

Он је додао да је Београд спреман да поступи по свим захтевима Приштине да се истраже одређене локације, али је нагласио да српска страна тражи да се испитају Кошаре, Дојнице, Лапушник, Лугово…

Приштина је још почетком године предала српској страни једно тело, војника са Кошара, а Одаловић каже да је дошло до застоја и додаје да се нада ће се он превазићи како би две стране заједно радиле и на претрагама архива и дошле до информација о потенцијалним локацијама.

“Надам се да више неће бити политизација”, поручио је Одаловић.

Подсетио је да је за време његовог мандата у разним механизмима за тражење несталих у протеклих 15 година, идентификована судбина више од 1.800 несталих, од којих су 85 одсто били Албанци.

“Процес се заустављао због Куртијевог условљавања да ја не могу да учествујем у овом процесу, међутим, он није власан да одреди ко ће бити на челу београдске делегације, нити смо ми оспоравали некога кога је предлагала Приштина. Надам се да ћемо то превазићи и наставити да радимо”, поручио је Одаловић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У српским срединама на КиМ преминуле три особе, 186 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији од 285 тестираних узорака регистровано 186 нових случајева …