Главна / Политика / Брнабић: Приштина распламсала велику кризу, Београд привржен тражењу компромиса
UN DEBATA BRNABIC

Брнабић: Приштина распламсала велику кризу, Београд привржен тражењу компромиса

UN DEBATA BRNABIC

Председница Владе Ана Брнабић рекла је у Генералној скупштини УН да је Приштина ирационалном демонстрацијом силе распламсала велику кризу, али да Београд остаје посвећен проналажењу решења заснованог на компромису.

Ана Брнабић се обратила на седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку и говорила о кризи на Косову и Метохији.

Председница Владе истакла је да се стално повећава број напада на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.

“Према подацима УН, Косово и Метохија је и даље територија са најмањим број повратника (интерно расељених Срба) од свих постконфликтних подручја у целом свету”, нагласила је премијерка.

Навела је неколико примера који описују живот Срба, међу којим су случајеви напада у општини Исток на кућу повратника Радоја Пумпаловића, старог 81 годину, више напада на Драгицу Гашић, првог српског повратника у Ђаковицу, напад на Николу Перића, као и нападе на српске средњовековне цркве и манастире.

“Ова спирала насиља на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором примене нових правила за регистарске таблице, Приштина је послала тешко наоружане специјалне јединице на север покрајине. Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума. Ова ирационална демонстрација силе је распламсала велику кризу”, напоменула је премијерка.

То је пореметило снабдевање храном и лековима српске заједнице на северу покрајине, рекла је Брнабићева и додала да су локални Срби, који су се мирно окупили у знак протеста против те мере, наишли на сузавац и полицијску бруталност, чиме је озбиљно угрожена локална и регионална стабилност.

Упркос свим изазовима и свакодневним провокацијама, како је истакла, Србија остаје снажно посвећена проналажењу решења заснованог на компромису, које ће обезбедити трајни мир и стабилност.

“Дијалог и имплементација постигнутих споразума су једини исправан начин за решавање свих отворених питања”, додала је премијерка.

Међутим, подсетила је, скоро девет година од постизања Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина, што је окосница тог споразума – још није ни почело.

Апеловала је на међународну заједницу и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да снажно инсистирају да привремене институције самоуправе у Приштини почну да примењују све постигнуте споразуме.

“Република Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета, истовремено брани међународно право, Повељу УН‚ правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН‚ и врховни ауторитет Савета безбедности када је реч о очувању међународног мира и безбедности. Посебан значај придајемо активностима мисије УН на Косову и Метохију и очекујемо да ће наставити да спроводе свој мандат у Покрајини, у складу са овом резолуцијом”, рекла је Брнабићева.

Извор: РТС

Check Also

Боцан-Харченко: Притисак на Србију невероватан

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко каже да су основни циљеви Русије заштита становништва …