Главна / Политика / Брнабић: Гутереш потврдио да Kосово није држава, појединци користе говорницу у УН за политичке поене
UN DEBATA BRNABIC

Брнабић: Гутереш потврдио да Kосово није држава, појединци користе говорницу у УН за политичке поене

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је у Њујорку, поводом изјаве премијера Албаније Едија Раме који је пред Генералном скупштином УН позвао све да признају независно Kосово, да поједини користе ту говорницу за политичке поене и да такве изјаве нису добре за регионалну безбедност, преноси Танјуг.

“Најбољи одговор је дао генерални секретар УН Антонио Гутереш, прва реченица на састанку са мном је била – Kосово за нас није држава. То је најбољи и најдипломатскији одговор. Не видим шта има да се меша као премијер једне држава у унутрашња питања друге државе, Србије, а посебно што имамо добре односе и трудимо се да изградимо другачију будућност”, рекла је Брнабић за Танјуг, замољена да прокоментарише изјаву Едија Раме.

Истакла је да је имала одличан састанак са Гутерешом, јер је то што је рекао за Kосово, била његова прва реченица на састанку, као и да је захвалио Србији на свему што ради за УН, мултилатерализам и међународни поредак.

Брнабићева је додала да је то учествовање у мировним мисијама, донације вакцина, хране и друго.

Она је захвалила УН на приступу према српској делегацији и делегацији Kосова која се, како је рекла, нигде није могла видети.

Премијерка је додала да је Србија управо и радила на томе да се такве ствари не дешавају.

“Лепо је представљати Србију у УН”, додала је Брнабићева.

Албански премијер затражио је у говору пред Генералном скупштином УН да земље које до сада нису признале самопрокламовану независност Kосова то учине.

Рама је, поред осталог, изнео тврдњу да је “суверенитет Kосова реалност која траје 13 година и коју сви треба да прихвате”.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић Вељи: Честитам, ви и српска опозиција имате исту мету, председника Вучића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Бљериму Вељи, шефу кабинета косовске …