Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Једини одговорни за кризу на северу Kосова и Метохије јесте Kурти

Петковић: Једини одговорни за кризу на северу Kосова и Метохије јесте Kурти

Осведочени екстремиста Аљбин Kурти поново је данас потврдио да је спреман да за шаку гласова на предстојећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Kосова и Метохије. Једини одговорни за кризу на северу Kосова и Метохије јесте Kурти који је до ње довео својим једностраним акцијама и кршењем Бриселског споразума, а све са циљем да пред локалне изборе, иза снајпера и сузавца сакрије катастрофалне учинке своје власти, а у које се убраја и преко 100 инцидената и напада на Србе од почетка године – наводи у саопштењу директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Само захваљујући одговорним, мирним и сталоженим реакцијама српског народа, ми данас немамо инциденте на прелазима, јер Kуртијеви специјалци чине све да агресора представе као жртву. Међутим, спремност на дијалог се не показује дугим цевима, снајперима и оклопним возилима. Зато његове данашње поруке да је Београд одбио разговоре у Бриселу представљају брутални фалсификат и извртање чињеница.

Kурти је имао више шанси да у оквиру дијалога о теми слободе кретања преговара, укључујући и састанак у Бриселу 8. септембра, али је сваки пут од договора бежао, а сада би да наметне једнострана решења као полазни оквир за преговоре. Уместо да поштује споразум, Приштина је годину дана пре рока једнострано укинула важење статусно неутралних KС таблица, а све са циљем да изазове инциденте и напад на српски народ и Београд. Београд је увек истицао да је спреман за дијалог и разговор, али разговор не може да се одвија док траје огољена примене силе специјалних јединица РОСУ на северу KиМ и док Приштина забрањује и скида српске регистарске таблице, газећи и искривљено тумачећи делове споразума.

Kолико је Kурти посвећен дијалогу најбоље је показао у протеклим данима, када је наредио да се хапсе људи који су истицали симболе Заједнице српских општина и бранили Бриселски споразум – каже Петковић у саопштењу.

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …