Главна / Вести / Косово и Метохија / РСЕ: Ескобар иде у Брисел на разговоре о кризи на северу КиМ

РСЕ: Ескобар иде у Брисел на разговоре о кризи на северу КиМ

Габријел Ескобар, заменик помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања америчког Стајт департмента, наредне седмице допутоваће у Брисел како би са европским партнерима размотрио тренутну ситуацију на Косову, потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ) у Стејт департменту.

Такође, са истог места је наглашено да САД подржавају понуду ЕУ да у предстојећој седмици Брисел буде домаћин наставка дијалога и позивају Београд и Приштину ‘да се поново ангажају отворено, озбиљно и што пре’, наводи РСЕ.

Срби са севера Косова и Метохије већ седам дана протестују на административним прелазима Јариње и Брњак против мера које су увеле приштинске власти, а према којима возила са српским регистарским таблицама морају да имају привремене косовске таблице при уласку у покрајину.

У Стејт департменту је за РСЕ речено и да Вашингтон улаже заједничке напоре како са владама Косова и Србије, тако и са партнерима у ЕУ и НАТО како би се превазишла новонастала ситуација.

Истиче се да се разматрају непосредни кораци за деескалацију кризе и избегавање радњи које би могле повећати тензију, угрозити напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ последњих 10 година и негативно утицати на живот грађана.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …