Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: ЕУ ћути на кршење Бриселског споразума

Брнабић: ЕУ ћути на кршење Бриселског споразума

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да у овом тренутку нема ништа добро да каже о понашању Европске уније која је посредник у дијалогу Београда и Приштине.

“У овом тренутку не могу да кажем заиста ништа добро о понашању Европе. Њхов потпис је на Бриселског споразуму. Кетрин Ештон је помогла да се он испреговара. Имам одличан однос са Жозепом Борељом, али чини ми се да не постоји снага, опет због других питања у ЕУ, да се на прави начин овим баве”, рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Она је оценила да специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине разуме ситуацију, али истиче да у ЕУ недостаје став.

На позиве из ЕУ да Београд и Приштина повуку полицију и барикаде, односно на поновно позивање обе стране на смиривање, Брнабић каже да јој је дошло да реагује људски када је чула Шарл Мишела, а не као политичар.

“РОСУ не сме да буде тамо. Све би било другачије и не бисмо данас имали ту ситуацију да смо имплементирали Бриселски споразум и да се поштује Бриселски споразум. ЕУ не да толерише што се тај споразум не поштује него гласно ћути на његово кршење и онда кажу шта ми можемо да урадимо да дође до деескалације? Па могли бисте да поштујете своју реч”, поручила је Брнабић.

Како је рекла, “и ово што сада имамо би нестало за пет минута, био би мир, стабилност, предвидивост”.

Брнабић је казала и да је имала јако добар састанак са подсекретаром за политичка питања Стејт департмента Викторијом Нуланд која, како је рекла, има велико поштовање према председнику Србије Александру Вучићу.

“И председник Вучић ми је рекао да је то озбиљна жена која добро зна наш регион и тај састанак ми је можда био један од најбољих током посете САД. Они у потпуности разумеју оно што се тренутно дешава”, рекла је Брнабић, али је указала и да се тек сада формира нови тим који ће се бавити Западним Балканом.

Премијерка очекује да се ускоро формира тај тим, оцењујући да јој се чини да САД имају много јаснији став и боље разумевање свега што се дешава од партнера у Европској унији.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …