Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове антиковид мере на снази од данас

Нове антиковид мере на снази од данас

Кризни штаб Општине Грачаница саопштио је да су на снагу ступиле нове анти ковид мере. Почињу да раде школе и вртићи, али и институције и то пуним капацитетом. Полицијски час остаје на снази.

Настава са физичким присуством ђака у школама је могућа уз највише 20 ученика по одељењу.

Особље у свим јавним и приватним установама свих нивоа образовања, укључујући предшколске и дневне установе, морају поседовати или сертификат о вакцинацији, или одговарајуће тестове како би им се омогућио улазак у објекат институције.

Највиши званичник сваке од институција биће дужан да именује једно или више лица која ће контролисати поседовање или сертификат о вакцинацији, или одговарајућих тестова.

Свим јавним и приватним институцијама свих нивоа образовања забрањено је организовање ваннаставних активности, попут екскурзија, групних шетњи, забава.

Од 27. септембра 2021. у угоститељским објектима гости и особље морају имати или потврду о вакцинацији, или одговарајуће тестове како би им се омогућио улазак у затворене просторе локала.

Власници угоститељских објеката имају обавезу именовања једне или више особа које ће проверавати поседовање потврда о вакцинацији, или одговарајућег теста.

Од 27. септембра дозвољено је коришћење затворених простора до 50% капацитета. На отвореним просторима дозвољено је до 70% попуњености капацитета. Површина се рачуна у делу локала где се послужују храна и пиће.

У случајевима кретања клијената ван простора где се послужују храна и пиће, у обавези су да носе заштитне маске.

Угоститељима је дозвољено да обављају своје активности од 05.00 до 21.30, музика је дозвољена само до 21.00, а руководиоци локала морају да обезбеде да растојање између муштерија за столовима буде најмање један метар.

До четири особе је дозвољено за столом у затвореним просторима.  До шест особа је дозвољено вани или за столом или тезгом.Сваки сто мора да буде опремљен дезинфекционим средствима.

Услуге доставе су дозвољене и после 22.00, уз посебну дозволу косовске пореске администрације.

Ограничење кретања грађана остаје исто – од 22.00 до 05.00.

Институције ће радити пуним капацитетом, особље мора доставити доказе о вакцинацији или релевантне тестове.

Особље јавног и приватног сектора које ради са странкама мора да буде вакцинисано или да пружи доказе за релевантне тестове.

Библиотекама, музејима, биоскопима, позориштима, омладинским центрима, центрима културе и слично, дозвољено је да раде користец́и 50% капацитета простора/површине свог објеката уз обавезу ношења маски и одржавања физичке дистанце од 1.5 метара.

Такси превозницима је дозвољен рад уз највише два путника у аутомобилу.

Ношење заштитне маске која покрива нос и уста је обавезно, у свим случајевима осим: када возите сами, или када су у возилу присутни само чланови уже породице, током трчања, вожње бицикла и физичких вежби, када особа једе или пије.

Извор: Наша Грачаница

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …