Главна / Вести / Косово и Метохија / Милић: Тензије на Косову само увод у енергетска питања

Милић: Тензије на Косову само увод у енергетска питања

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић оценила је данас да су тензије на северу Косова и Метохије које је изазвала Приштина само увод за енергетска питања која нису у интересу привремених институција.

“Овај сценарио није био припреман само да би се споразуми, који су истицали у септембру 2021. године реализовали на погрешан начин и без дијалога. Бојим се да су се припремале акције које би изазвале још гору ситуацију везану за Валач и Газиводе”, истакла је Милић за Тањуг.

Она је подсетила на недавни интервју новог изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, који је за Глас Америке споменуо питања енергетике која су договорена Вашингтонским споразумом.

“(Аљбин) Курти је мало нервозан због чињенице да се једна од одредби Вашингтонског споразума односи на то да ће америчко министарство енергетике са експертима израдити студију и дати предлог како да се управља заједничким ресурсима целог система Газивода”, рекла је директорка ЦЕАС.

Она је додала да поменути предлог који је од недавно доступан јавности није по вољи привремених институција на КиМ, јер предвиђа уступак приштинске стране како би се направило компромисно решење.

“Нешто из Вашингтонског споразума је коначно у корист Србије. Мислим да Курти то покушава некако да маргинализује и искористи овај тренутак да подстакне нове тензије”, оценила је Милић.

Према њеним речима, добро је да се међународна заједница после дуже задршке укључује у решавање спора.

“Добро је што су председник и премијерка алармирали, можда на радикалнији начин, али потпуно примерен ситуацији, западну међународну заједницу због њиховог ћутања на флагрантно кршење Бриселског споразума и осталих договора који су направљени око Бриселског споразума”, указала је Милић.

Како је рекла, појачано ангажовање САД може да помогне ЕУ да поврати део кредибилитета који је изгубила одуговлачењем да се испуне обавезе проистекле из преговора Београда и Приштине, чиме је, како казе, и сам Бислески дијалог почео да губи смисао.

“Дијалог има све мање смисла, али Србија је стекла значајну репутацију управо инсистирањем на мирном решењу и учешћу у дијалогу чак и онда кад кад он нема смисла, кад се ни о чему конструктивно не разговара и кад се косовска страна не притиска да испуни свој део обавезе”, закључила је директорка ЦЕАС.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …