Главна / Вести / Косово и Метохија / Векарић: Није могуће да злочин у “жутој кући” застари

Векарић: Није могуће да злочин у “жутој кући” застари

bruno_vekaricПосле изјаве званичника Стејт дипартмента да  злочин у “жутој кући” може да застари, те тврдње је одбацио заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић и додао да Еулексов специјални тим озбиљно истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније.

Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе усвојио је 16. децембра 2010. године извештај специјалног известиоца ЕУ Дика Мартија, у коме је наведено да су Срби киднаповани на Косову завршили у камповима у Албанији – у “жутој кући” у селу Бурдељ где су им вађени органи.

“Мислим да није могуће да злочин у “жутој кући” застари, могу да застаре нека дела ако није предузета ниједна процесна радња. У Србији се то дело третира као ратни жлочин, кривично дело које никада не застарева”, рекао је Векарић агенцији Бета.

Заменик тужиоца за ратне злочине је додао да не може да полемише на кога – на коју земљу је директор канцеларије Стејт дипартмена за јужну и централну Европу Џонатан Мур мислио када је рекао да у јуну истичу законски рокови за истрагу о евентуалним злочинима у предмету о трговини органима.

Мандат Еулексовог специјалног тима за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији и северу Албаније не може да се угаси, они раде јако добро и на професионалан начин и не би формирали тим да не мисле да обаве истрагу до краја, рекао је Векарић.

Check Also

Kрајем априла на Kосово стиже 50 нових респиратора

Због ситуације са пандемијом коронавируса Kосово би крајем овог месеца требало да набави 50 нових …