Главна / Вести / Србија / Вучић: Постигнуто највише што се могло, ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневном реду

Вучић: Постигнуто највише што се могло, ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневном реду

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је после више непроспаваних ноћи и много труда разгвоварао са председником Српске листе и представницима народа са КИМ и да они знају да је ово што је договрено у Бриселу највисе сто је могло да буде постигнуто.

“Ја сам задовољан трудом и оним сто смо постигли.

Да ли мозете бити срећни после свега сто се десавало, не можете, али смо реаговали као дрзава озбиљно и паметно, били уз свој народ, јасно рекли све и Приштини и међународним факторима”, истакао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу.

Он је напоменуо да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као сто је Кфор и сами били спремни да заштитимо свој народ.

“Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на КИМ никада неце бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово сто сам рекао, зато се не понашам славодобитно”, навео је Вучић.

13:31 – ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневом реду

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је саопштење ЕУ о постигнутом решењу од кључног значаја и велики успех српске стране јер се Унија констатовала да није имплементиран споразум о ЗСО и недостаак већинског панела у Апелационом суду у случају Иван Тодосијевића.

„Отворено кажу за ЗСО и Тодосијевића да није поштован Бриселски споразум”, истакао је Вучић и рекао да ће др то третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Брисел

„ЗСО као и кршење Бриселског споразума су пи то је веома важно за нас”, рекао је Вучић је, на конференцији за штампу у Нишу, рекао да се у том саопштењу позивају обе стране да имплементирају све претходно договорен аранжмане.

Вучић је указао да је најављено да ће ЕУ, као посредник та нерешена питања, која произилазе из првог споразума, са обе стране, третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Брисел

Додао је да је од великог значаја бити то штоће следећа тема бити ЗСО и посебно то да је на противправан начин вођен поступак против Тодосијевића.

“Надам се да ће добро разумети да Пруштина не може тог човека да хапси и затвара, јер ако се то деси отпор српског народа ће бити још израженији”, најавио је он.

Рекао је да је за нас веома важан одлазак до зуба наоружаних припадника РОСУ са севера Косова.

„То је важна и можда најважнија ствар, уз ово да ће ЕУ инсистирати да се говори о ЗСО и признају да није поштован Бриселски споразум у случају Тодосијевића“, оценио је он.

Вучић је казао да верује да је то добар показатељ да се у будућности такве акције Албанаца неће догађати или ће наилазити на још већи отпор српског становништва.

Повратак Кфора у складус а резолуцијом 1244 је значајан, додао је, јер показује да је могуће остварити додатне гаранције за безбедност и сигурност српског сатновништва. Подсетио је да је Приштина својом одлуком кренула у скидање српских таблица, давали пробне таблице и те пробне је требало платити додатних 5 евра.

„Нема више скидања таблица, нема пробних таблица РКС, нити има наплате од 5 евра за било шта. Посебно нема скидања српских КМ таблица и остаљх које Беогард издаје, нити прогањање Срба на КиМ“, поручио је Вучић.

Истакао је да је овим споразумом Србија одбранила право на слободу кретања и нормалан проток роба, те је очуван и мир.

Рекао је да се из саопштења ЕУ види да ће о трајном решењу за таблице бити тек разговарано, чиме се онемогућа Приштина да намеће одлуке.

Вучић је казао да договор има неке мане.

„Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у договору, од шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користи само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем јер сви јужно од ибра имају КС таблице“, објаснио је он додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тиме што ће се стављати стикер на грб.

Вучић је казао да је ово што смо данас изборили много боље него што је постојало споразумом из 2011..

Поновио је да је Београду важно да се РОСУ повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, уључујући и КИМ.

Check Also

Петковић: Сада када Kурти правним насиљем жели рат на северу KиМ, опозиција напада председника Вучића

Они који су попут Ђиласоваца договарали споразум о слободи кретања из 2011. године, којим су …