Главна / Вести / Косово и Метохија / Лазић: Све више младих са тешком клиничком сликом од Ковида-19 , вакцинација једини излаз

Лазић: Све више младих са тешком клиничком сликом од Ковида-19 , вакцинација једини излаз

На Инфективном одељењу КБЦ Приштина- Грачаница, које се налази  у Лапљем Селу, повећан је број хоспитализованих пацијената са Ковидом -19. Забрињава међутим,  што је међу њима све више младих.

Директор КБЦ Приштина – Грачаница Братислав Лазић казе да актуелна епидемиолошка ситуација показује да се тај четврти талас епидемије коронавируса налази у пуном замаху.

” Да је овај талас у пуном замаху може се видету по броју прегледа, по броју првих прегледа, броју позитивних, али и по броју хоспитализованих и тежини њихове клиничке слике. На жалост у овом таласу  се и код млађих категорија дешава врло озбиљна клиничка слика”, каже Лазић.

КБЦ Грачаница добро је снабдевен свим неопходним лековима за лечење Ковид пацијената. То је међутим,  последња фаза  чија успешност, тврде у овој установи, добрим делом зависи и од превентиве, што је у овом случају вакцинација са акцентом управо на младима.

“Млађе категорије становништва морају такође приступити имунизацији на један максимално озбиљан начин, јер у супротном нећемо бити у могућности да таквим људима омогућимо да буду заштићени од Ковида -19”; каже Лазић.

Он је још једном позвао све оне који се још нису вакцинисали,посебно оне из млађе популације, да то учине што пре, јер имају све услове да то ураде,

“Захваљујући доброј организацији Канцеларије за Косово и Метохију, која је обезбедила и вакцине и превоз до најближих пунктова у Домовима здравља у централној Србији, тај процес се обавља врло успешно. Обезбеђена је довољна количина вакцина свих произвођача и зато молим све оне који то још нису учинили, да се вакцинишу и заштите и себе и читаву нашу заједницу на КиМ, не бисмо ли успели да ово превазиђемо у најкраћем могућем року”, казао је Лазић.

Због епидемиолошке ситуације у болници у Грачаници, до даљњег су на снази пооштрене контроле и мере код пријема и збрињавања свих пацијената.

 

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …