Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Дијалог је једино решење, а не употреба до зуба наоружаних специјалаца

Ракић: Дијалог је једино решење, а не употреба до зуба наоружаних специјалаца

Да није било истрајног и чврстог одговора нашег народа на Јарињу и Брњаку, који је по киши и ветру био одлучан да одбрани своје право на останак и опстанак на овим просторима, када су му основна права била угрожена, ми данас не бисмо били овде где јесмо, каже у интервјуу за Курир председник Српске листе Горан Ракић коментаришући постигнути споразум између Београда и Приштине, којим је решена вишедневна криза на северу Космета.

“Пре свега, желим да захвалим грађанима који су, након две недеље, мирно и демократски успели да се изборе за једно од основних људских права, а то је слобода кретања. У то име народ је поздравио постизање споразума, јер је то од самог почетка тражено – да се сви отворени проблеми решавају дијалогом у Бриселу, а не једностраним деловањем Приштине, посебно не употребом до зуба наоружаних специјалаца. Зато је споразум који значи мир, смиривање тензија и поштовање права нашег народа апсолутно прихватљив”, рекао је Ракић.

Ко је имао одлучујућу улогу у постизању споразума?

– Да није било истрајног и чврстог одговора нашег народа на Јарињу и Брњаку, који је по киши и ветру био одлучан да одбрани своје право на останак и опстанак на овим просторима, када су му основна права била угрожена, ми данас не бисмо били овде где јесмо. То свакако не би било могуће без снажне подршке нашег председника Александра Вучића, који нам је од почетка био огромна потпора да издржимо, али и преговарачког тима у Бриселу, предвођеног директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, који се борио за наше интересе. Захваљујући свима њима, данас имамо један добар споразум. О томе су се консултовали и Срби с Косова и Метохије. То показује да, када уједињено и сложно бранимо наше интересе, можемо да постигнемо и највише за наше сународнике, исто као што су они уједињено и сложно показали да нама одавде нема назад.

Да ли је та примена система налепница на регистарским таблицама временски ограничена?

– Споразум нема ограничења, једина временска одредница је да ће се у року од шест месеци радити на проналажењу решења кроз одговарајућу радну групу, дакле, у томе је једна од значајних ствари за наш народ, послата је јасна порука да се једностраним потезима не могу решавати проблеми, да је дијалог једини начин.

Шта очекујете од понедељка и примене режима налепница?

– Очекујем да ће се споразум поштовати, да ће грађани неометано моћи да се крећу својим возилима и да се неће понављати ситуација да се једностраним потезима и дугим цевима стварају проблеми и угрожава мир, посебно на северу.

Приштина тврди да је ово почетак примене реципроцитета, а Београд да је почетак примене споразума из Брисела?

– Надам се да ће ово бити почетак одговорнијег понашања Приштине, али и Европске уније, која је гарант споразума у Бриселу. Апсолутно је недопустиво да се на обичан народ шаљу наоружани људи, да се ремети мир, али је недопустиво да Европска унија буде пасивна. Зато је потребно интензивирати разговоре, применити постигнуте споразуме и на тај начин спречити евентуалне проблеме.

Да ли је у неком тренутку, док је трајала драма на административним прелазима Јариње и Брњак, постојала бојазан да би све то могло да ескалира?

– Серија инцидената на Брњаку и пребијање наших сународника изазвали су велико узнемирење читавог српског народа. У име Српске листе, моји сарадници и градоначелници су даноноћно били са грађанима и чинили све да сачувају мир, и у томе су успели. Зато овај споразум, то јест његову примену чекамо задовољни што није дошло до већих инцидената и угрожавања живота људи, што се у неким тренуцима доводило у питање.

Извор: Курир

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …