Главна / Вести / Косово и Метохија / Аналитичари Петронић и Спахиу: Споразум важан у безбедносном смислу

Аналитичари Петронић и Спахиу: Споразум важан у безбедносном смислу

Дан уочи примене Споразума о регистраским таблицама који је договороен у Бриселу између преговарача Београда и Приштине, уз посредство Европске уније, односно специјалног изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, аналитичари из Северне и Јужне Митровице Верољуб Петронић и Неџмедин Спахиу позитивно оцењују решење до ког се дошло, а које ће омогућити слободу кретања.

-Сада када је је отклоњена могућност да сукоб ескалира, јер је постигнут ‚‚неки” договор, потребно је грађанима да се поново успостави, поред слободе кретања, поверење у КФОР, сматра Петронић, који је аналитичар безбедности и изражава бојазан да у периоду од наредних шест месеци, у коме радна група треба да изнађе крајње решење,  може доћи до нове кризе због неиспуњења обавеза које су постављене Бриселским споразумом.

С друге стране, Неџмедин Спахиу наводи да је последњи споразум из Брисела корак напред.

“Није онај корак који  би требало да буде, а то је да се слободно крећу возила без обзира где су регистрована, али је ипак напредак јер грађани неће трошити по пет евра бесмислено. Такође, напредак је за обе стране јер води ка миру и споразуму, а не даљој конфронтацији” .

Петронић: Од Вучића и Куртија зависи безбедност грађана и стабилност у региону

“Док су свако за себе и председник Вучић и премијер Курти покушали да докажу свако свом народу да они нису криви за кризу, јер је тако било ‚‚договорено‚‚ тј. ‚‚прекшено је шта је договорено и потписано, и један и други су показали да баш од њих зависи безбедност грађана као и  стабилност и мир у региону” истакао је Петронић.

Спахиу наводи да су овим споразумом победиле обе стране.

“Сваки споразум је обострана победа. Обострани губитак била би конфронтација и инциденти, који су се избегли споразумом” сматра Спахиу.

Након 13 дана кризе на северу Косова, протеста Срба подизањем барикада због увођења нових мера Приштине везано за саобраћање возила са КМ , ПР, ГЛ итд и таблица са ознакама градова у централној Србији, те слања специјалне јединице полиције на прелазе Брњак и Јариње, који би спроводили нове одлуке, од сутра се успоставља поново слобода кретања, уз поштовање примене договореног у Бриселу.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …