Главна / Вести / Србија / Мали: Пријава за помоћ од 20 евра од 15. до 30. новембра

Мали: Пријава за помоћ од 20 евра од 15. до 30. новембра

Министар финансија Синиша Мали, је говорећи на конференцији за медије о законима који су на текућем заседању Скупштине Србије, изјавио данас да грађани који су у међувремену постали пунолетни, као и они који се нису раније пријавили, могу да се пријаве за помоћ од 20 евра између 15. и 30 новембра.

Та помоћ ће бити исплаћена у децембру, а за њу је издвојено 14 милијарди динара.

Према његовим рецима, укупно је за две протекле године исплаћено осам милијради евра привреди и грађанима .

Мали је подсетио да су испалћена три пута по пола минималца, затим две пуне минималне зараде за све из угоститељства и туризма, две пуне зараде за самосталне уметнике, по 60 евра за незапослене, по 100 евра за људе на Косову и Метохији и 200 евра за незапослене у КиМ.

Према његовим речима, други закон који је данас на дневном реду јесте закон о новом систему фискализације, којим се уводи нови систем фискализације а сходно захтевима привреде прелазни период је од 1. новембра до краја априла.

“Привреда неће имати ниједан динар трошкова због увођења, а владином уредбом је прописано да ће обвезници добити по 100 евра по продајном месту и 100 по фискалном уређају, а та сума ће бити увећана за 20 одсто за оне који нису у систему ПДВ-а.

Према његовим речима, привредницви ће имати користи од овог закона јер неће имати трошкова фискаллизације, контролних трака, обавезног сервисирања.

Мали је навео да је од 1. октобра почела пријава пореских обевзника и до сада су се пријавила 892 пореска обвезника, а рок за пријаву за субвенције је крај јануара.

Мали је навео да трећи закон који је на дневном реду јесте Закон о пореском поступку И пореској администарцији и њиме се даје могућнсот одлагања плаћања камате ако се плати главница пореског дуга.

Следећи закон који ће бити на дневном реду тиче се финансирање реконструкције пруге Суботица-Сегедин, односно деонице до Хоргоша у вреднсоти од 87 милиона евра чиме ће се поново изградити недостајући део пруге.

Према његовим речима, оцекује се да ће у првој години примене за 20 одсто бити већа наплалта пореза применом нових закона јер ће велики део изаћи из сиве зоне пореских обвезника

Мали је истакао да је у трећем кварталу раст бруто друстсвениог производа износио седам одсто и да ћемо ову годину завршити са растом од најмање седам одсто.

„Имаћемо више пара и за путеве и плате и пензије, а са предлогом повећања плата и пензија изаћи ћемо наредних дана”, рекао је Мали.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић председник СНС-а до избора, изабрани нови потпредседници

Председник Српске напредне странке Александар Вучић одбио је да прихвати једногласан предлог свих чланова те …