Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантовић: Противправна пресуда Станишићу показује да сваки Србин може да буде осуђен без доказа

Пантовић: Противправна пресуда Станишићу показује да сваки Србин може да буде осуђен без доказа

Бранилац Горана Станишића, који је данас осуђен на 20 година затвора за кривично дело “ратни злочин”, адвокат Љубомир Пантовић рекао је за Косово онлајн да је ова „неразумна и противправна пресуда још једна потврда да ће сви Срби, који буду ухапшени под сумњом да су починили ратни злочин, бити осуђени, без обзира да ли за то има доказа или не“.

Пантовић је подсетио да је, на његов захтев за заштиту законитости у предмету Тасић, пре скоро три месеца, Врховни суд у Приштини заузео став да максимална казна за ратне злочине извршене на КиМ 1999. године може да буде 15 година у складу са КЗ СФРЈ који је тада био на снази.

Самим тим, како каже, Основни суд у Приштини дужан је да поштује и примењује ставове највишег суда на КиМ, али су они пресудом од 20 година затвора, директно ишли против тога.

Адвокат Пантовић не негира да је у селу Словиње код Липљана почињен тежак злочин у којем је убијено пуно цивила и који је истраживан од 1999. године. Истраживали су истражитељи Хашког трибунала, затим тадашњи Окружни суд, док је опсежну истрагу током 2005. и 2006. године водио и Унмик.

„Карактеристично је да је мали број сведока, Албанаца, међу којима су и они који су изгубили своје најмилије, споменули Горана Станишића као учесника у том злочину, и то углавном наводећи све Србе за које су знали да живе у том селу. Главни сведок је жена која је тог 15. априла 1999. године изгубила пет чланова своје породице и она је за све ове године дала укупно шест изјава. У првих пет изјава, тачно је набрајала људе по именима, презименима и надимцима који су учествовали у убиству њених најмилијих, али никада није споменула Горана Станишића. Тек након његовог хапшења, она даје изјаву специјалној косовској тужитељки у којој после 20 година каже да је Горана Станишића видела својим очима како убија њене рођаке“, наводи Пантовић.

Он поставља питање како је могуће да неко ко наводно види да му најближи комшија убија чланове породице, то не каже у првих пет изјава, већ тек после 20 година, када је знала да је Станишић ухапшен под сумњом за тај злочин.

„У најмању руку то је био циркус са сведоцима који су износили потпуно различите изјаве од оних које су давали током ранијих истрага овог злочина. Ја сам их суочавао са контрадикторностима у односу на раније изјаве, а то сам и у завршној речи цитирао, али то очигледно није вредело ништа и показано је да нема правичног суђења за Србе када је у питању ово кривично дело. Слободно могу да кажем да који год Србин је осумњичен за ратни злочин и буде ухапшен овде, он ће бити и осуђен“, нагласио је Пантовић.

Он је истакао да ће, када добије пресуду, уложити жалбу на изречену казну Горану Станишићу, позивајући се пре свега на став Врховног суда у Приштини о максималној казни затвора од 15 година.

„Имамо много разлога за жалбу и то ћемо урадити када будемо добили пресуду. Нажалост, с обзиром на то ко одлучује о жалби, нисам велики оптимиста“, закључио је Пантовић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …