Главна / Политика / Председник Вучић стигао на Самит ЕУ – Западни Балкан
Serbian President Aleksandar Vucic, right, arrives for an EU summit at the Brdo Congress Center in Kranj, Slovenia, Wednesday, Oct. 6, 2021. European Union leaders are gathering Wednesday to reassure six countries in the Balkans region that they could join the trading bloc one day if they can meet its standards but are unlikely to give any signal even about when they might advance in their quests. (AP Photo/Petr David Josek)

Председник Вучић стигао на Самит ЕУ – Западни Балкан

Председник Србије Александар Вучић стигао је јутрос око 9 сати у Конгресни центар на Брду код Крања, где ће ускоро почети Самит Европска унија – Западни Балкан. Вучића је дочекао словеначки премијер Јанез Јанша, који је домаћин данашњег скупа.

Самит се види као прилика да се потврди европска перспектива Западног Балкана и његова даља интеграција у ЕУ, али и да се пружи додатни подстицај примени Европског инвестиционог и економског плана.

Уочи самита, Вучић је у Словенији изјавио је да нема превелика очекивања од данашњег скупа, али да очекује позитивну поруку о подршци Западном Балкану.

“Немам никаквих илузија по питању брзог уласка у ЕУ”, рекао је Вучић који је јуче у Љубљани учествовао на Самиту шефова држава чланица ЕУ из редова Европске народне партије.

Навео је и да је на Самиту ЕПП сазнао да је словеначка делегација, подржана од аустријског канцелара Себастијана Курца, предложила да се у тексту званичног саопштења напише предлог да до 2030. све земље и територије нашег региона буду део ЕУ.

Самитом председава председник Европског савета Шарл Мишел, који ће, заједно с председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, представљати ЕУ.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Кад говоре о Србији, као у огледалу виде своју бруку; Преговори нису пропали

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија у посебно тешкој ситуацији пошто се …