Главна / Вести / Косово и Метохија / Борељ позива на наставак дијалога

Борељ позива на наставак дијалога

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, каже да је сречан што је дошло до превазилажења проблема на северу Косова и позвао на наставак дијалога и превазилажење разлика.

“Што се тиче Србије и Косова, срећан сам што видим да смо последњих дана превазишли неке потешкоће на граници, на северу Косова, а сада морамо да наставимо процес дијалога како бисмо решили проблеме међу земљама кандидатима. На путу ка Европи, разлике морају да се оставе по страни и да се настави са реформама”, поручио је Борељ.

Борељ је долазаћи на самит ЕУ Западни Балкан нагласио важност кредибилитета процеса проширења ЕУ на Западни Балкан.

“На овом састанку морамо дати веродостојан сигнал наставку процеса проширења, али ово је двосмерна улица. С једне стране, кандидати морају да наставе реформе и да оставе по страни своје разлике. Са наше стране, државе чланице и институције Европске уније морају да испуне своје обавезе”, поручио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ додаје да ће самит ЕУ Западни Балкан бити и прилика да се разговара о безбедносним и спољнополитичким питањима.

Он је позвао на усклађивање спољне политике Западног Балкана са ЕУ, а у циљу боље координације у суоцавању са заједничким изазовима.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …