Главна / Култура / Промоција књиге Иване Вановац “Књижевни џем сешн” у Грачаници

Промоција књиге Иване Вановац “Књижевни џем сешн” у Грачаници

Књига есеја “Књижевни џем сешн” ауторке Иване Вановац, представљена је синоћ читаоцима у Грачаници. Ова књига базира се на вишегодишњем новинарском праћењу културних догађаја на овом подручју.

– То је заправо збирка најбољих, најквалитетнијих сусрета које сам ја имала са уметницима, са људима. Критеријум није био ни популарност, нити афирмисаност тих личности, већ просто тај неки осећај да сте срели човека – каже о својој збирци Ивана Вановац.

Један од рецензената књиге Александар Дунђерин истакао је да је ауторка своје текстове сабрала у малену одају уметности и заједно са њима учествовала у књижевном џем сешну.

– Књига која је хроника ненајављеног живота. Све оно што можда није требало да се догоди или неко није желео да се догађа у протеклих десетак година на Косову и Метохији, Ивана је овековечила у овој књизи и доказала да се управо то догађа, не само у Косовској Митровици, него и на читавом простору Косова и Метохије – рекао је на промоцији Дунђерски.

По мишљењу књижевника Живојина Ракочевића, Ивана Вановац спада у најзначајније и најуспешније пратиоце уметности у последњих десет година на овом подручју.

– Суштина њеног рада је заправо да пронађе шта је есенција у нашем стваралачком поступку, шта је најважније у нашој поетици и шта је са те стране пресудно да бисмо ми некога препознали као уметника, као књижевника, као писца, као тимског ствараоца – рекао је Ракочевић.

Књигу есеја “Књижевни џем сешн” издало је Друштво књижевника Косова и Метохије, а ауторка Ивана Вановац дугогодишњи је новинар Радио Косовске Митровице.

Check Also

Косовска полиција пуцала у леђа Срећку Софронијевићу

Срећко Софронијевић из Звечана упуцан је јутрос од стране припадника специјалне косовске полиције, и он …