Главна / Друштво / Реализација пројекта “Жене то могу” – традиција на модеран начин

Реализација пројекта “Жене то могу” – традиција на модеран начин

Удружење пословних жена “Авенија” радионицом у Лапљем Селу започело је реализацију пројекта “Ефикасна призводња рукотворина – жене то могу ” у оквиру кога је укључено десетак Удружења и организација из српске, ромске, горанске и бошњачке заједнице.

Председница Удружеља пословних жена “Авенија” Гордана Ђорић истакла је да ће се предавачи  за шест месеци, колико траје овај пројекат, потрудити да све чланице овог Удружења обуче како да створе производе који су прихватљиви за тржиште, како да их много лакше пласирају на исто то тржиште, и да самим тим себи омогуће бољу зараду и створе нова радна места за жене које желе да се баве рукотворинама.

“Имам велика очекивања, сигурна сам да ће се све то и остварити, пре свега зато што смо сами осмислили овај пројекат и прилагодили га условима који владају данас, а то је пандемија корона вируса која је наметнула да све више презентација и пласмани производа иду путем интернета. И ми ћемо на крају имати израђен интернет каталог и наш сајт преко кога ћемо презентовати и пласирати наше производе”, рекла је Гордана Ђорић.

“Нама је циљ да традицију, културу и баштину коју овај крај има прилагодимо и повежемо са савременим добом. Да, ако је у питању одевни предмет, прилагодимо га тако да може да се носи, или да од мотива који жене раде направимо сувенир који ће имати своје место на тржишту”, казала је Душица Миленковић, сарадник у пројекту.

Жене које учествују у овом пројекту су задовољне и захвалне добијеном приликом да покажу нешто ново и корисно.

“Дивна идеја да се повеже рукотворина, односно све оно што жене умеју да ураде, са оним што је данас модерно а то је предност интернета у вези са комуникацијом, и као крајњи исход јесте финансијска корист”, рекла је Гордана Тоскић из Грачанице.

“Сви ми радимо зарад финансијске добити. Надам се да ће жене бити задовољне, јер се свака жена боље осећа када нешто произведе, прода и заради на својим производима”, казала је Кимета Шок из Приштине.

Пројекат Удружења пословних жена “Авенија” под називом “Ефикасна производња рукотворина – жене то могу”, како је планирано, трајаће шест месеци, а реализује се уз подршку Мисије УНДП-а на Косову и Канцеларије Европске Уније у Приштини.

 

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …