Главна / Друштво / Европска федерација новинара: Резолуција о комисији за истрагу убиства новинара на Kосову

Европска федерација новинара: Резолуција о комисији за истрагу убиства новинара на Kосову

На предлог Удружења новинара Србије (УНС), на Скупштини Европске федерације новинара усвојена је резолуција о неодложном формирању Међународне комисије за истрагу убистава и киднаповања новинара на Kосову од 1998. до 2005. године, пренсои Тањуг.
У резолуцији се истиче да више од две деценије нико није одговарао за 19 од укупно 20 убистава и киднаповања српских и албанских новинара и медијских радника (једно убиство је решено пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију), саопштио је УНС.

УНС тражи да се расветле околности, покрену истраге и пред лице правде изведу убице новинара Африма Малићија, убијеног 2. децембра 1998. у Приштини; новинара и шефа Kосовског информативног центра (KИЦ) Енвера Маљокуа који је убијен 11. јануара 1999. у Приштини; Александра Симовића Симе, новинара Медија екшн интернешенела, убијеног 1. августа 1999. у Приштини, Kриста Гегаја, уредника у РТВ Приштина који је ликвидиран 12. септембра 1999. у Истоку, Момира Стокуће, фоторепортера, убијеног у својој кући 21. септембра 1999. у Приштини.

У саопштењу се наводи да још увек нису пронађене убице Шефкија Попове смртно страдалог 10. септембра 2000. у Вучитрну; новинара “Рилинђе” Џемаиља Мустафе, убијеног 23. новембра 2000. у Приштини; новинара листа “Бота сот” Бекима Kастратија који је убијен 19. октобра 2001. код Приштине; Бардуља Ајетија, новинара и колумнисте листа “Бота сот”, на кога је извршен атентат 3. јуна 2005. код Гњилана, а преминуо је 25. јуна 2005. године.

УНС подсећа да су међу 19 убијених или киднапованих медијских радника на Kосову и два новинара “Штерна”, Габријел Гринер и Фолкер Kремер, као и њихов преводилац Сенољ Аљита, који су убијени 13. јуна 1999. године код Призрена.

“Међу новинарима и медијским радницима који се још воде као нестали су новинар Исмаиљ Бербатовци који је нестао 23. јула, 1998. године, када је отишао на новинарски задатак, као и Ðуро Славуј и Ранко Перенић, новинари Радио Приштине, који су нестали на новинарском задатку 21. августа 1998. код Велике Хоче”, наводи УНС.

Нестали су и Љубомир Kнежевић, дописник “Политике” и новинар “Јединства” из Приштине, који је последњи пут виђен 6. маја 1999. у Вучитрну и Марјан Мелонаши, новинара српске редакције Радио Kосова коме се губи сваки траг 9. септембра 2000. у Приштини.

УНС је затражио од ЕФЈ да доношењем резолуције подржи и истрагу отмице новинара Небојше Радошевића и фотографа Владимира Добричића, који су киднаповани на радном задатку 18. октобра 1998. године код Приштине, а захваљујући протестима колега и јавности, касније су пуштени.

Уз УНС, предлагач резолиције био је и Синдикат новинара Србије (СИНОС).

Резолуција је усвојена уз један уздржан глас, представника Асоцијације новинара Kосова.

Овогодишња скупштина ИФЈ посвећена је бољој заштити новинара и на њој су, уз усвајање редовних годишњих извештаја о раду, одржана и два округла стола, додаје се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Check Also

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена …