Главна / Политика / Вучић и Ал Сабах о могућностима за сарадњу Србије и Кувајта

Вучић и Ал Сабах о могућностима за сарадњу Србије и Кувајта

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром спољних послова Државе Кувајт Ахмедом Насером Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Џабер Ал Сабахом и изразио задовољство због његовог учешћа на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља.

Председник Вучић је констатовао да је посета министра Ал Сабаха прва посета једног шефа кувајтске дипломатије Београду у новије доба, јер посете на нивоу министра спољних послова није било још од постојања СФРЈ, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Министар Ал Сабах је пренео поздраве емира Кувајта, кога је председник Вучић позвао да посети Србију.

Председник Вучић и министар Ал Сабах су се сагласили да би чешћа размена посета званичника двеју земаља допринела томе да Србија и Кувајт јасније сагледају могућности за сарадњу, посебно економску, која је тренутно далеко испод реалних могућности и не одражава добре односе двеју земаља. С тим у вези су нагласили значај обнављања рада Мешовите комисије за сарадњу.

Министар Ал Сабах је изнео конкретне предлоге за сарадњу, који су, како је рекао, проистекли из нових околности које је донела актуелна пандемија, а то су област здравства, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и образовање и ИТ сектор и сектор вештачке интелигенције. С тим у вези је договорено да се припреми мапа пута сарадње.

Министар Ал Сабах је подсетио да је чувене водоторњеве, симбол модерног Кувајта, изградила компанија из Србије и рекао да се нада да ће још таквих симбола обележити историјске везе двеју земаља.

Извор: ТВ Мост, Саопштење

Check Also

Лајчак: Брисел ради на сусрету Вучића и Куртија

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се у …