Главна / Вести / Србија / Ђурић: Србија ради на очувању стабилности у региону

Ђурић: Србија ради на очувању стабилности у региону

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић одбацио је у понедељак тврдње да је Београд одговоран за подстицање тензија у региону, реагујући на писмо које су америчким званичницима упутили удружења и представници црногорске, албанске и босанско-херцеговачке дијаспоре у САД.

„Мислим да нема одговорности Србије за политичке тензије и неспоразуме у региону. Србија данас заиста жели да изађе из матрице међудржавних или међунационалних сукоба. То је наш витални интерес”, рекао је Ђурић за Глас Америке.

Он је истакао да је Србија та која највише губи из такве врсте реторике и те врсте политичких сукоба и сучељавања.

“Ми морамо, и мислим да председник Вучић врло пажљиво ради на томе, да сачувамо политичку и укупну стабилност у региону. То је један од кључних императива очувања нашег економског опоравка и раста. А економски опоравак и раст је кључни предуслов за задржавање младих људи и уопште становништва у региону”, рекао је Ђурић.

Додао је да се истицање приче о идеологији српског света “претворило у неку врсту страшила којим се Србија жели приказати као потенцијални хегемон у региону”, што је, како је нагласио, потпуно супротно од свега онога што Београд жели да постигне.

Ђурић је поручио да не жели да потцјењује значај писма које је упутила дијаспора земаља из региона, али је додао да је на положају амбасадора имао веома пријатних сусрета са представницима “наших исељеника који припадају тим националностима” и да, како је навео, не гледају сви црно бело.

“Увек имате екстремних удружења и представника. То нужно не представља став већине…Уверен сам у то да нас до краја године очекује још конгресних писама са много већим бројем потписника која ће бити усмерена на позитивне теме из наших билатералних односа и генерално везане за сарадњу у региону и апострофирати оно што у непосредно претходном периоду јесмо и што ћемо постићи заједно”, рекао је Ђурић.

Удружења и представници црногорске, албанске и босанско-херцеговачке дијаспоре у САД упутили су писмо Конгресу и америчким званичницима у којем изражавају забринутост због, како су оценили, “све ратоборнијег понашања владе у Београду према Црној Гори, Косову и БиХ”, и заложили се за већи и активнији ангажман Вашингтона у региону Западног Балкана.

Они су у писму изразили уверење да је то питање од највеће важности за САД јер, како тврде, “директно угрожава мир и стабилност целог Западног Балкана, а тиме и Европе у целини”, јавио је Глас Америке.

Check Also

Петар Петковић разговарао са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике …