Главна / Друштво / Изложба рукотворина расељених жена „Базар Наде“

Изложба рукотворина расељених жена „Базар Наде“

Рукотворине које су израдиле жене – интерно расељена лица данас су, у окиру програма „Базара наде“, биле изложене у Центру грађанске енергије у Грачаници.

 Форум за развој и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ), уз помоћ УНХЦР-а, а у сарадњи са Туристичком организацијом Грачанице организовао је изложбу.

Дејан Радивојевић из ФМЦ-а каже да је  „Базар наде“ симболичан допринос бољој интеграцији интерно расељених особа и повратника који су смештени у колективним центрима и приватном смештају.

Битна је синергија коју смо препознали, a наша је улога да корисницама обезбедимо контакте са постојећим даваоцима посла тако да је управо то циљ данашњег догађа“, појаснио је Радивојевић.  

Шеф мисије УНХЦР на Косову Ерол Ардука је рекао да верује да кроз уметност може доћи до обостране сарадње и до интеграције расељених лица.  

Овакви догађаји су од помоћиЗаиста сам мишљења да морамо да тежимо друштву које је пуно диверзитета у којем говоримо различите језике, разумемо проблеме једни других и толеришемо разлике које постоје међу нама. Taко можемо да допремо до оних коојима је помоћ најпотребнија независно од тога да ли су то расељена лица, тажиоци азила или избеглице“, каже Ардука.

Заменик министра за повратак и заједнице у косовској влади Газмен Салијевић каже да је жалосно што се и 20 година од сукба и даље говори о расељеним лицима и колективним центрима. Охрабрује податак, истиче Салијевић, што у последње време по овом питању има крупнијих помака јер расељени добијају кров над главом, а колективни центри се полако затварају.  

Наглашава и да је интеграција расељених и економска одрживост примарни циљ после њиховог стамбеног збрињавања

Данас је организован један леп догађај који даје наду“, рекао је Салијевић.

Начин на који ће Турустичка организација Грачанице (ТОГ)  помоћи женама из категорије интерно расељених лица које се баве се израдом ручних радова биће у томе што ће њихове рукотворине моћи да се купе у продавници сувенира обећала је директорка те организције Сандра Ђокић.

Ово је на неки начин наш мали сркомни допринос њиховом ексономском оснаживању. Ја гајим наду да ће овај базар у наредни годинама прерасти у важан догађај за нашу општину“, рекла је Ђокићева.

Базар наде се одржава трећи пут у Грачаници, а на њему је своје рукотворине представило десетак жена са територије општине Грачаница али и шире.

Извор: Ризница

Check Also

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена …