Главна / Друштво / Велика Хоча: Обележен Михољдан, добар род грожђа

Велика Хоча: Обележен Михољдан, добар род грожђа

Михољдан, слава Велике Хоче, једног од најлепших метохијских села, виноградарског и културног бисера Метохије, прослављена је светом литургијом у цркви Светог архиђакона Стефана.

На Михољдан се обележава и завршетак бербе грожђа, због чега сваке године на овај дан велики број косовских Срба посети ово село. Љубиша Ђуричић, власник винарије Душа Метохије каже да је ова година веома родна.

„У последњих пет до десет година мало је било оваквих година. Грожђе је било изузетно квалитетно, здраво са пуно процената шећера, тако да очекујем правилним неговањем вина, будуће вино са пуно арома, са пуну тих богатих сувих материја где ће моћи људи заиста у умереној мери уживати“, казао је Ђуричић.

Они који долазе у Велику Хочу могу да посете и Господарску кућу која се налази у центру села и представља једну од најлепших очуваних грађевина каже кустос завичајног музеја Нена Мицић.

„Овај музеј је једна од националних вредности за Велику Хочу а и за читав регион овде на простору Косова и Метохије“, рекла је Нена Мицић.

Поводом Михољдана у Господарској кући у Великој Хочи је постављена изложба фотографија славских колача са Косова и Метохије, ауторке Оливере Радић.

„Изложба фотографија славских колача која је изложена у Господарској кући је приређена у сарадњи Српског културног центра у Приштини, са Министарством културе и информисања Републике Србије. Ту је четрдесет фотографија славских колача. Моја жеља је била да се славски колачи изложе и у Ораховцу и Великој Хочи, у Ораховцу су били од Госпођиндана до пре неколико дана, па смо их донелу овде у Велику Хочу да буду у оквиру Михољданских свечаности, да ето могу људи и ако нема велике прославе због читаве ове ситуације око Цовид-а, да људи могу да додју, посебно жене воле да дођу да погледају славске колаче на којима су украси као симболи живота народа овде“, казала је Оливера Радић.

И ове године Михољдан се обележава у условима пандемије корона вируса и мера које су због тога на снази.

Лепо и топло време око Михољдана назива се михољско лето, које је ове године, по свему судећи, остало иза нас. Ако је судити по најавама метеоролога о томе какав нас октобар и новембар чекају, онда је већ време да пакујемо летњу гардеробу и вадимо чизме и џемпере.

Извор: Радио Косовска Митровица, Радио Гораждевац

Check Also

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена …