Главна / Вести / Косово и Метохија / Миливојевић: Курти делује уз подршку страног фактора за концепт независног Косова

Миливојевић: Курти делује уз подршку страног фактора за концепт независног Косова

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је реакција амбасаде САД у Приштини на јучерашњу акцију Косовске полиције јасна и није изненађење, да показује да косовски премијер Аљбин Курти делује уз подршку одређеног страног фактора и да ту ипак постоји нека врста координације.

“Та координација произлази из подршке концепту независног Косова и указује да у наредном периоду можемо очекивати сличне акције уз подршку страног фактора”, рекао је Миливојевић за Косово онлајн, поводом забринитости коју је изразила америчка амабсада у Приштини због јучерашњег одговора који се десио, како је навела, “на акције изведене у циљу спровођења закона на територији Косова”.

Додао је да у прилог томе иде и чињеница да нема речи о прекомерној сили, употреби дугих цеви и рањавању мирних грађана.

Миливојевић је нагласио је да је циљ да се докаже државност у ситуацији кад је у застоју питање потврде косовске државности, када су се околности промениле и када полако пројекат независног Косова* добија све мање подршке на глобалном плану.

“Оријентација на радикалнији приступ је нови механизам у правцу потврде косовске државности”, каже Миливојевић.

Сматра да се то уклапа у више неких елеманата који указују на то да ће америчка страна да појача ангажман везано за косовску причу.

“Порука коју смо недавно добили од Габријела Ескобара да амерички председник Џозеф Бајден жели да ово питање реши у свом првом мандату полако сада добија обрисе и потврду у овим ставовима и ангажманима америчке стране”, навео је Миливојевић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …