Главна / Вести / Косово и Метохија / Старовић: Циљ јучерашње акције косовске полиције застрашивање Срба

Старовић: Циљ јучерашње акције косовске полиције застрашивање Срба

Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић изјавио је да је јучерашња акција косовске полиције на северу КиМ била прекомерна употреба силе у циљу застрашивања српског становништва.

Старовић је на “Самиту Западни Балкан 2021“ у Скопљу, на коме је учествовао и косовски премијер Аљбин Курти, рекао да су косовске полицијске снаге испалиле више стотина метака на ненаоружане српске цивиле, да је десет људи повређено, међу њима и Срећко Софронијевић који је погођен метком у леђа.

“Зарад чега је то учињено? Да би на концу било заплењено нешто лекова у апотекама и конзерве кока-коле? Уз сво дужно поштовање, овде се данас говорило о тонама кокаина и стотинама тона кријумчарених цигарета које круже Балканом, тако да је свима јасно да се у овом случају ради о смишљеном приказивању силе неколико дана уочи локалних избора који следе на Косову и Метохији“, казао је Старовић.

Старовић је, коментаришући Куртијево излагање на скупу у Скопљу, истакао да Србија није ништа учинила да испровоцира најновије тензије и да је јучерашња акција косовске полиције била прекомерна употреба силе у циљу застрашивања српског становништва.

“Зарад истине и јасноће, дозволите ми да се осврнем на нешто што је јутрос речено на овом месту. Јучерашња акција милитаризованих делова косовске полиције на северу Косова и Метохије, спроведена под плаштом наводне борбе противу кријумчарења, представља по дефиницији случај прекомерне употребе силе, са искључивим циљем застрашивања српског народа“, рекао је Старовић.

Србија је, како је рекао Старовић, захвална високом представнику Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузепу Борељу на подршци и умесној реакцији у овој ситуацији.

“Надамо се да ће сви у међународној заједници следити његов пример. Република Србија и Срби са Косова и Метохије не сносе ни најмању одговорност због јучерашње ескалације, као ни у случају претходне кризе са регистарским таблицама, јер нисмо учинили ништа чиме бисмо испровоцирали такве једностране потезе Приштине”, закључио је Старовић.

Државни секретар у Министарству спољних послова Србије је, на “Самиту Западни Балкан 2021”, под називом “Промовисање инклузивности и солидарности у Европи”, у организацији “Економиста”, истакао и важност повезивања региона у оквиру иницијативе Отворени Балкан, као и јачања стабилности и сарадње у региону и интеграције у Европску унију.

Старовић је, међутим, нагласио да Србија неће ограничавати своје спољнополитичке опције и да ће задржати своју уравнотежену спољнополитичку оријентацију до уласка у пуноправно чланство ЕУ.

Извор: Косово онлине

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …