Главна / Друштво / Награда за најбољу поезију “Лазар Вучковић” уручена песнику Братиславу Бати Милановићу

Награда за најбољу поезију “Лазар Вучковић” уручена песнику Братиславу Бати Милановићу

У оквиру песничких сусрета “Лазар Вучковић” у Дому културе у Грачаници уручена је годишња награда која се додељује за најбољу поезију објављену у часопису Стремљења између два сусрета. Одлуком жирија, награда је припала песнику из Београда Братиславу Бати Милановићу за поему “Једна глава” којом је песник Косово, велики неисцрпни мотив, представио на другачији и оригиналан начин.

“Симбол Свете главе Лазареве из косовског циклуса није била честа тема у песмама наших песника, а пружа велике могућности. Дух који се појављује над Косовом је Лазарев дух који је оличен у његовој глави која је постала свети симбол у нашој поезији и традицији. Надам се да сам управо кроз тај симбол успео да спојим садашње и прошло време, што је у поезији веома важно”, рекао је Братислав Бата Милановић овогодишњи добитник награде “Лазар Вучковић”.

У организацији установе за Новинско издавачку делатнист “Панорама – Јединство”, песнички сусрети “Лазар Вучковић” одржавају се већ пола века у знак сећања на прерано преминулог песника, али и са циљем да српска реч, име и култура трају и убудуће у континуитету.

Рада Комазец, директорка Новинско издавачке установе “Панорама – Јединство” истакла је да би смо створили став о животу најпре морамо имати чврсте темеље.

“А Срби чврсте темеље имају управо на Косову и Метохији, јер овде није колевка само српске Цркве и српске државе. Косово и Метохија је и поетска постојбина сваког Србина. Зато ћемо и у наредним временима као организатори дати све од себе да обогатимо и проширимо наше сусрете”, казала је Рада Комазец.

На књижевној вечери поводом доделе награде “Лазар Вучковић” стихове су говорили и мање афирмисани али већ добро познати наши српски песници.

 

Check Also

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне …