Главна / Политика / Вучић: Срамота за изговорене лажи о акцији Прштине; Србија данас сама доноси своје одлуке

Вучић: Срамота за изговорене лажи о акцији Прштине; Србија данас сама доноси своје одлуке

Председник Александар Вучић поручио је да срамота треба да буде државе које тврде да је последња акција наоружаних косовских снага на северу била легитимна борба против корупције и организованог криминала.

Ако је то била та борба у којој су, приметио иронично, хапсили “фанту” и “кока-колу”, зашто су онда, упитао је, испалили стотину метака, бацали сузавац и шок бомбе.

Вучић је рекао да срам треба да буде и хрватске медије који тврде да, како је рекао, мени то одговара јер желим формирање Заједницу српских општина.

“Ја то хоћу, то је део међународно-правног уговора, а ви као чланица ЕУ показујете да сте против провођења оног што је потписано у Бриселу и оптужујете ме да сам крив јер само желим спровођење споразума који је потписала и Европска унија”, рекао је Вучић синоћ у интервјуу за Прву телевизију.

Овде је реч оогољеној мржњи од Хрватске, али ћемо ми упркос томе, казао је председник, целом свету показати да приштинске снае немају право да упадају на север Космета.

Цитирајући устав тзв. Косова, Вучић је рекао да они нису испоштовали да акцију пријаве команданту региона Север, који одређује начин и употребу полицијских јединица, а нису обавестили ни градоначелнике четири српске општине.

Потврдио је да према обавештајним подацима којима располаже приштинске снаге ће наредних дана, ускоро, да изведу сличну акцију, али у општини са већинским албанским становништвом.

То ће, казао је, урадити по наговору странаца да би као рекли да је то борба против корупције.

Подсећајући на сличне акције приштинских снага од 14. јануара 2017., Вучић је рекао да је циљ ове последње био провокација и малтретирање Срба.

Приштина се правда да у акцији на северу није учествовала војска, а они ни немају право да имају војску, они газе Резолуцију 1244.

“Они ме отворено лажу, лажу све нас, мисле да смо дебили, и да могу да нам продају ту причу о борби против короупције и криминала, јер Косово је мека и медина за нарко-послове за целу Европу па и свет”, рекао је Вучић.

Истиче да разуме Србе са Косова, али мисли да би требало да, како каже, реагујемо мирније.

Рекао је да Срби одлучују о томе да ли ће изаћи на изборе у недељу. Ја сам за то да изађу, а они су против. Видећемо, каже, шта ће одлучити.

“Шта год да одлуче бићемо уз њих, подржаћемо их”, рекао је председник.

Вучић је рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, али је додао да су њихови агенти и данас обилазили подручје Дудиног Крша, а и да су сами потврдили да су Приштини дали подршку за ову акцију.

Цитирајући Гандија који је говорио “да се мале птице кад олуја наиђе сакрију, а орлови тада највише лете”, Вучић је констатовао да се управо у тешким временима покаже ко има храброст и петљу.

Никоме, казао је, није засметало то што је на голоруки народ испаљено 100 метака.

Као занимљиво је напоменуо да су то меци НАТО калибра 5,56, каквим је убијен Оливер Ивановић, само из другачије пушке.

Истакао је да није претња када неко каже да ће штити свој народ, јер за Србе на Косову који тамо живе претња је ако ваздух удишу, а не кажу да је ваздух независног Косова.

За њих је, додао је, претња и ако воду пију, а не кажу да је са независног Косова, а то што они убијају Србе то, казао је, није претња.

“Али је претња ако ми кажемо да ако НСТО следећи пут не буде радио свој посао, ми немамо избора да сачувамо и заштитимо свој народ…”, рекао је председник и додао да, ако је то грех, онда је он најгрешнији човек.

Тврди да је по том питању потпуно миран и да је уверен да се Приштина неће усудити то поново да ради и да ћемо, како је рекао, успети да сачувамо мир и стабилност.

Није, међутим, искључио да ће наставити са провокацијом Срба.

Истакао је да једино што не може да поднесе је да лажним причама покварно, безобрано и безобизрино вређау интелигенцију детета да је то био обрачун са корупцијом и криминалом.

Потврдио је да му је било тешко да разговара са Србима са Косова, јер, каже, саосећа са њима, те поновио да , како је рекао, “све заједно треба да буде срамота за изговорене лажи и оне који су ту акцију приштинских снага подржали”.

Србија данас сама доноси своје одлуке

У односу на претходне власти постоје три суштинске разлике, изјавио је председник Александар Вучић, истичући да је прва та што Србија данас сама доноси своје одлуке и не зависи од тајкуна и страних амбасадора.

Вучић је синоћ на ТВ Прва казао да је довести земљу у ту ситуацију врло тешко те да се много тога мора истрпети, попут много клевета и на рачун државе и лично.

“Али, то је велика ствар коју смо урадили за нашу земљу”, рекао је Вучић додајући да је без тога друге две суштинске разлике не би биле могуће.

Како је прецизирао, друга ствар је та што је земља подигнута привредно, економски, а трећа обезбеђивање будућности Србији.

“Подигли смо земљу економски толико да смо је са четврог места у региону подигли на прво, а обезбедили смо будућност Србији, јер Србија не може да се задовољи да буде прва у региону, она мора да претиче земље ЕУ, да увећава своју разлику у односу на друге”, казао је.

Наводећи да су бившим властима владе формирали тајкуни и страни амбасадори, Вучић је истакао да данас то не може да се догоди.

Изразио је понос што је Србија данас слободна земља јер грађани су ти, како је рекао, који одлучују ко ће да буде на власти, а не тајкуни и страни амбасадори.

“Да ли мислите да ме је неко од њих звао да ме пита шта сам радио, а питали су ме пре пет, шест година, али не више, шта сам радио у Краљеву у Жандармерији, на неком другом месту, више не смеју ни да ме питају”, нагласио је.

Председник каже да је доћи у ту ситуацију тешко и да је зно да ће бити предмет различитих оговарања, неистина, да ће да објашњавају да демократија цвета на Косову, а да је нема у Србији, да је све дивно у свакој другој земљи сем овде јер баштините слободарске тежње и зато што не дамо другима да управљају нама као лутком на повоцу.

“Зато ћемо речи Јеремића узети као залог и доказ једне изванредне, озбиљне, одгховорне, државотворне, патриотске политике и можда га убацимо у спот СНС-а”, казао је председник.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић честитао Радеву: Србија остаје искрен партнер

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Републике Бугарске Румену Радеву, поводом поновне победе …