Главна / Друштво / У Грачаници у току вакцинација против сезонског грипа

У Грачаници у току вакцинација против сезонског грипа

Вакцинацију против сезонског грипа треба започети у периоду јесени, у октобру и новембру, да би у времену настанка епидемије наш организам био спреман за одбрану. Правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације, а лекари су сагласни да вакцине против корона вируса и против сезонског грипа могу истовремено да се приме. Како је сезона грипа пред вратима, а све је више оболелих од Ковида, питање да ли имам корону или је само грип, је поново актуелно. Доктор специјалиста опште медицине Ивана Вуксановић каже за РТВ Грачаница да је тестирање најпоузданији параметар и да сви који сумњају да ли је у питању коронавирус или грип, решење те дилеме треба да препусте лекарима.

“Грип ретко даје теже инфекције доњих дисајних путева, обично су то инфекције горњих дисајних путева, међутим, не бих препоручила да пацијенти сами процењују, него да имају поверење у свог лекара који ће им најпоузданије рећи да ли је у питању коронавирус или грип. Вакцина против сезонског грипа не гарантује да се ви нећете разболети, али она свакако може да ублажи симптоме, јер је најефикаснија борба против грипа сама вакцинација”, каже др Вуксановић.

Вакцина се посебно препоручује лицима у ризику од тешке клиничке слике и компликација, као што су труднице, особе старије од 65 година, лица са хроничним болестима и чланови њихових породица. Иначе, сви домови здравља на централном Космету добили су потребне дозе вакцина против сезонског грипа.

Грађани имају поверење у ову вакцину и одзив за њу је увек јако добар.

Вакцинација се спроводи са једном или две дозе вакцине пред почетак сезоне грипа, у зависности од узраста.

 

 

Check Also

ПО Косовска Митровица учесник Сајма туризма у Крагујевцу

Привремени орган општине Косовска Митровица један је од учесника Међународног сајма туризма и сеоског туризма …