Главна / Друштво / Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“ , синоћ  на ФЕДРАС-у уручено признање за колективну игру у представи „Живот гето тинејџера“.

Млади глумци су на сцени Културног центра у Малом Црнићу извели представу „Живот гето тинејџера“ а према мишљењу публике, жирија и других учесника оставили  су снажан утисак.

Председник жирија Цисана Мурусидзе је оценила да су се млади аматери из Грачанице као најмлађи учесници фестивала ухватили у коштац са веома тешким текстом чији су главни јунаци млади људи са Косова и Метохије који су у рату 1999. године изгубили све.

„Они живе без сталног посла, у уништеним породицама у једном логору који се зове Косово и Метохија и покушавају да среде свој живот. Иако по годинама млади ова деца су уверљиво и убедљиво дочарали сву трагедију живота на Косову и Метохији након рата 1999. године“ истакла је Цисана Мурусидзе.

Изузетне лепе утиске исказала је и чланица жирија, Злата Нуманагић и додала да су аматери из Грачанице са овим сложеним драмским текстом оставили снажан утисак да је сваки од младих глумаца уложио велики труд да пренесе гледаоцима на позорници живот на Косову и Метохији након рата 1999. године. Она је посебно издвојила глумцу
Анђелу Димитријевић која у представи тумачи лик Таре, девојке којој се распада породица и која покушава да породицу одржи на окупу.

Други члан жирија драмски уметник Раде Марјановић је нагласио да глумаци аматери из Грачанице поседују огроман глумачки потенцијал и препоручио им је да наставе да се баве драмским стваралаштвом. „Ви сте огромна наша радост, разгалили сте нам срца и довели до туге начином на који сте приказали живот на Косову и Метохији након рата 1999. године.“

Наступом деце глумаца из Грачанице био је задовољан и редитељ представе Михаило Лаптошевић – „Јако сам задовољан како су се деца снашла у потпуно новим условима на много мањем простору са много мање могућности које нуди сцена у Малом Црнићу, они су се фантастично снашли сви до једног“.

У такмичарском програму на 50. ФЕДРАС-у, учествују аматерска позоришта из Сивца, Малог Црнића, Смедеревске Паланке, Петроваца на Млави, Ћуприје, Банатског Карађорђева, Алексинца, Кучева, Грачанице.

Одлазак представе „Живот гето тинејџера“ на 50. Фестивал драмских аматера села Србије помогли су Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница. 

Саопштење, Дом културе Грачаница

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …