Главна / Друштво / Промоција књиге Петра Костића сутра у Дому културе Грачаница

Промоција књиге Петра Костића сутра у Дому културе Грачаница

Поводом јубилеја 150 година постојања Призренске богословије Дом културе Грачаница и Удружење „Свети Спасˮ организује  промоцију књиге Петра Костића Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)“.

“Дело Петра Костића „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)ˮ објављено је 1933. године у Скопљу. Сећање на Костићеву личност и његов стваралачки потенцијал обновљено је деведесетих година 20. века, када његова дела поново почињу да се објављују. Захваљујући Скупштини општине Призрен, фототипско издање ове књиге са предговором проф. Владимира Бована појавило се 1997. године управо у Призрену. Тираж овог издања био је 1.000 примерака. Да ли због ратних прилика које су већ биле на видику, или из неког другог разлога, тек, ова књига у већем тиражу није доспела до читалаца. Из тог разлога се Удружење „Свети Спас” из Призрена одлучило да објави ново фототипско издање ове књиге.

Књига „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)ˮ је мемоаристичко и историографско штиво значајно не само за српску историографију већ и за етнологију, лингвистику и фолклористику. Ово дело и у данашње време представља полазну основу и незаобилазну литературу за истраживање друштвених, економских, политичких и културних прилика у Призрену и околини у 19. веку и у првој половини 20. века.

„Објављивањем Костићевих дела духовно обнављамо Призрен и чувамо га у мислима садашњих и будућих генерација. И не само то – ова књига, али и друге Костићеве књиге, будући у служби борбе за опстанак српског народа на Косову и Метохији, преко су потребне стручној јавности и српском роду уопште. Оне сведоче о историјском праву Срба на колевку српске државности, на територију на којој су Срби, упркос континуираним прогонима, живели у великом броју све до 1999. годинˮ – каже др Александра Новаков, ауторка предговора.

О књизи ће говорити: Златко Маврић, директор Удружења „Свети Спасˮ, др Александра Новаков, научни сарадник, др Соња Јерковић, научни сарадник, мср Немања Димитријевић и Александар Гуџић историчар”, стоји у саопштењу Дома културе Грачаница.

Промоција ће бити одржана у среду 20. октобра 2021. године у 18 часова у Дому културе Грачаница.

Саопштење, Дом културе

Check Also

Дмитровић: Већа помоћ и за друго, треће дете…не знамо колико

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић оценио је да ће најављена помоћ …