Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена које је Европска комисија дала тзв. Косову у Извештају за период од јуна 2020. године до јуна 2021. године.

Као и у Извештају за Србију, Комисија од власти у Приштини тражи да се ”конструктивно ангажују и уложе даље значајне напоре у спровођењу свих претходних споразума и допринесу постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом”.

“Такав споразум је хитан и кључан како би Косово и Србија могли да напредују на својим европским путевима”, наводи се у Извештају ЕК у који је Тањуг имао увид.

Када је реч о владавини права на Косову, Комисија констатује да је правосудни систем у ”раној фази развоја”, а да је спровођење правде споро, неефикасно и подложно политичком утицају.

„Корупција је широко распрострањена и остаје питање за озбиљну забринутост. Постоји потреба за снажном и сталном политичком вољом за ефикасно решавање системских ризика од корупције, као и за снажним одговором правосуђа на корупцију на високом нивоу”, наводи се у Извештају о Косову.

ЕК констатује ограничени напредак у области борбе против организованог криминала на КИМ, а од власти у Приштини захтева да осигурају да нема политичког уплитања у оперативне активности органа за спровођење закона.

Извештај констатује недостак напретка у области реформе јавне администрације на КиМ и подвлачи ”непримерен политички утицај” на кадровску политику.

У области основних и људских права, ЕК наводи да тзв. Косову постоји законски оквир који у широком смислу ”гарантује заштиту” ових права, али да се још мора радити на њиховој имплементацији у пракси посебно у погледу мањина.

Додаје се да је Приштина у последњих годину дана задржала опште добре односе са Албанијом, Црном Гором и Северном Македонијом, али и да није дошло до промене у односима нити строгом визном режиму са БиХ, која не признаје независност Косова.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …