Главна / Друштво / Гимназија Приштина обележила 108. година постојања

Гимназија Приштина обележила 108. година постојања

Гимназија Приштина је, као и све друге институције, након уласка међународних снага јуна 1999. године, протерана из главног града Косова и Метохије. Од тада дугогогдишњи рад наставила је у Лапљем Селу, а данас је обележила 108 година рада и постојања.

Директор гимназије, Дејан Денић, поводом обележавања дана школе рекао је присутнима  да је обавеза свих да дају максималан допринос у учењу и раду, како би се одупрели проблемима са којима се сусрећу током ванредних услова за рад које намеће пандемија корона вируса.

“Почетак ове школске године указује на то да можемо очекивати да ће се настава несметано одвијати и да напокон имамо редовне услове за рад. Такође, очекујем да се у што краћем временском року преселимо у нови средњошколски центар где ћемо добити знатно боље услове за рад. Самим тим би и очекивања била већа што се тиче свих нас”, рекао је Денић.

Гимназија Приштина формирана је 17. октобра 1913. године указом Краља Петра Првог Карађорђевића, а како је истакнуто на пригодној свечаности уприличеној поводом њеног 108. рођендана, привилегија је било бити ђак ове школе, једне од најелитних васпитно – образовних установа у Републици Србији.

“Гимназије су уписивали најбољи ученици, а активности гимназије увек су биле праћене, са радошћу смо се одазивали на позив свих професора, и та традиција се наставља”, рекла је Ана Костић професор у гимназији.

“Задовљна сам неизмерно, само ми је жао што живимо и радимо у условима какви јесу због наше деце и уопште Срба на простору Косова и Метохије”, истакла је Зорица Велић, професор.

Ученици гимназије свесни су да се, након завршетка ове средње школе, отварају многа врата, а до тада радују се сваком новом школском дану.

Наставу у гимназији Приштина са измештеним седиштем у Лапљем Селу похађа 147 ученика што је чак десет пута мање него што је било у Приштини, а оно што је остало из тог времена је то да ову школу уписују углавном вуковци и одлични ученици.

Check Also

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне …