Главна / Друштво / Отворена изложба слика и скулптура “Преко пепела” у Галерији Дома културе у Грачаници

Отворена изложба слика и скулптура “Преко пепела” у Галерији Дома културе у Грачаници

У Галерији Дома културе у Грачаници отворена је изложба слика и скулптура Предрага Драговића под називом ” Преко пепела”.Пепео је материјал погрома, а косовском погрому, стварном и имагинарном, аутор Предраг Драговић посветио је низ мотива ватре и њених појавних облика.

“Преко пепела” опус од 65 слика и 6 скулптура чине широки стваралачки круг интересовања Предрага Драговића који је настајао пуних тридесет година.

Аутор Предраг Драговић није крио одушевљење Галеријом Дома културе, као и то да му је част да своје слике и скулптуре излаже баш у њој.

“Експлозија боја је нова ватрена фреска косовског завета”, порука је књижевника и новинара Живојина Ракочевића.

“Ова изложба нам говори да је ватра уништених светиња најважнија уметност наше савремености. Сваки пламен се претворио у анђела и у позив на стварање. Наша уметност је овом изложбом добила призренске огњене анђеле. Природа стварања Предрага Драговића осликала је и испунила његов косовски завет, и зато ми можемо огрејати свој дух  на ватреним фрескама призренских анђела”, рекао је Ракочевић и прогласио изложбу отвореном.

Изложба “Преко пепела” реализована је у оквиру прославе јубилеја седам векова постојања манастира Грачаница и седамсто година од упокојења краља Милутина.

 

 

 

 

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …