Главна / Друштво / Туристичка организација Грачанице објавила победнике на конкурсу за “Најлепшу фотографију општине Грачаница”.

Туристичка организација Грачанице објавила победнике на конкурсу за “Најлепшу фотографију општине Грачаница”.

Протеклих недеља, на фото конкурс ТОГ пристигао је велики број предивних фотографија са свих локација из наше општине. Драго нам је да је оволики број љубитеља лепе фотографије учествовао и слао своја ауторска дела, које су веома успешно одговорила на наш задатак. Тема фотографија су биле све историјске, културне, природне и друге лепоте општине Грачанице, затим културно-историјски споменици, верски објекти, локалитети, обичаји, људи, улице, културни и спортски догађаји, манифестације, традиционална храна, пејзажи и све оно што представља лепоту и специфичност наше општине – кажу у Туристичкој организацији Грачанице.
Укупан број учесника који су испунили услове такмичења је 102, док је укупан број фотографија које улазе у избор за најлепшу фотографију 398. Поред велике конкуренције и на стотине пристиглих фотографија стручни петочлани жири, као и сви гласачи на друштвеним мрежама, нису имали нимало лак задатак. Од скоро 400 фотографија које су испуниле услове такичења, њих 20 је прошло у ужи избор, након чега су одлучени победници.
I место – Марко Станковић из Кусца
II место – Марко Максимовић из Радева
III место – Слободанка Митровић из Грачанице
Марко Станковић је својом фотографијом успео да забележи све оно што представља богатство нашег народа и нашу традицију у једној фотографији. Љубав према отаџбини, светој земљи, православљу и српским обичајима, које је аутор на уникатан начин, кроз објектив своје камере, овековечио тренутке крај српске светиње – манастира Грачанице. Испред овог монументалног здања, на његовим фотографијама, налазе се дечак и девојчица, обоје обучени у традиционалну српску ношњу, а малишани се држе за руке и грле се пред манастиром погледима упртим у њега.
Фотографије аутора Марка Максимовића и Слободанке Митровић које су заузеле друго и треће место, имају такође велики значај и емотивну вредност, као и лепоту која им је управо због свега тога донела освојена места у изузетно јакој конкуренцији. Фотографија Марка Максимовића изазива меланхолични осећај код посматрача, али јој ведрина неба и склоп боја на слици даје позитивну ноту, а такође промовише неоткривене лепоте које села у нашој општини поседују, које се на сваки начин морају сачувати. Ауторка фотографије Слободанке Митровић је успела да ухвати спонтани тренутак свакодневног живота на селу, у природи, док деца безбрижно трчкарају пољем са својом породицом, што је суштина срећног детињства, као и највеће богаство једног народа – каже се у образложењу жирија.
Двадесет репрезентативних фотографија, које је стручни жири одабрао, и на које су додати гласови публике са друштвених мрежа биће објављено у овогодишњим публикацијама ТО Грачанице.
Циљ фото конкурса је била промоција културног и туристичког блага општине Грачаница.

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …