Главна / Вести / Косово и Метохија / Погоршана епидемијска ситуација у српским срединама на Косову

Погоршана епидемијска ситуација у српским срединама на Косову

У КБЦ у Северној Митровици тренутно је на лечењу од ковида 19, шездесет пацијената, од тога половина је на кисеоничној терапији, а две особе су на респиратору. Иначе у току ове седмице забележен је велики број тестираних али и позитивних на коронавирус, истакао је директор КБЦ др ЗлатанЕлек.

Епидемијска ситуација у српским срединама на Косову, последњих дана се погоршала што показује све већи број новооболелих. Само у току ове недеље, од укупног броја тестираних око 170 особа је позитивно на коронавирус.

„Имамо 60 оболелих који се налазе код нас на лечењу, од тога два пацијента се налазе у респираторном центру и на респиратору су. Већина пацијената који се налазе на болничком лечењу су са коморбидитетима и то су пацијенти који имају једнострану и обострану упалу плућа, на великим дозама кисеоника“, рекаоје директор КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек.

Он је указао да је приметан пораст броја оболелих као и да су оболеле већином млађе и невакцинисане особе.

Према његовим речима преко 95 посто новооболелих су невакцинисани.

„имамо пар случајева пацијената који су примили по две дозе вакцине али њихова клиничка слика јемного блажа у односу на пацијенте који нису примили ни једну дозу вакцине“, рекао је др Елек.
Процес вакцинације се одвија несметано и грађанима Косова су доступне све врсте вакцина против коронавируса.

Доктор Елек очекује да ће се интересовање за вакцинацију наставити како би се што већи број људи вакцинисао.

„Надам се да смо схватили да нам одуговлачење не иде у корист него смањује нашу имунолошку заштиту“, нагласио је Елек и додао да су невакцинисани преносиоци болести.

Само поштовање препоручених мера и вакцинацијом може се спречити даље ширење вируса ,наглашавају стручњаци.

Извор: Танјуг

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …